Egyetemi bestiák

Akik már jártak a Régi Könyvek Tárában gyűjteménybemutatáson, azok találkozhattak azzal a 13 kötetes bestiárium-sorozattal, amely a gyűjtemény egyik legkülönlegesebb darabja. Az állatokat bemutató könyvek Ulisse Aldrovandi művei, aki a 16. század jelentős természettudósa volt Itáliában. Könyvtárunk példányairól Viskolcz Noémi írt egy tanulmányt 2014-ben,[1] bár akkor még csak 12 kötet volt a birtokunkban, nemrég került hozzánk az utolsó, 13. könyv.

Ez a sorozat volt az, amely a gyűjteménybe csalta az SZTE-JGYPK Rajz-Művészettörténet Tanszék hallgatóit, akik egy bestiáriumokról szóló előadást hallgattak meg ittjártukkor és megtekintették a sorozat darabjait. Szalay Ignác kurzusának célja az volt, hogy saját bestiáriumot készítsenek, amit sikerrel teljesítettek, és megszületett egy 21. századi misztikus lényeket bemutató, rendkívül szórakoztató kis füzet.

A könyvtár munkatársainak annyira megtetszett a kötet, hogy úgy döntöttek, feltöltik az egyetemtörténeti kiadványok repozitóriumába. Mostantól bárki olvashat a Badacsonyi Görényemberről, a Halasi Párducról, a Tüzesemberről, vagy épp a Lidérccsirkéről.
Érdemes! 🙂


[1] http://real-j.mtak.hu/1927/4/MagyarK%C3%B6nyvszemle2014.2.pdf#page=23

Ezek is érdekelhetnek...