Köszöntő

Örömmel tudatjuk kedves olvasóinkkal, hogy 2021. december 9-én, éppen a József Attila Tanulmányi és Információs Központ és egyben az egyetemi könyvtár új épülete átadásának 17. évfordulóján elindítjuk az SZTE Klebelsberg Könyvtár blogját.

Elképzeléseink szerint blogoldalunk több szempontból is hiánypótló szerepet fog betölteni, mivel a korábbiakban többször is volt rá példa, hogy olyan extra tartalmakat (pl. könyvtári történéseket, kultúrtörténeti érdekességeket) szerettünk volna megosztani az érdeklődő közönséggel, amelyek számára meglévő csatornáink (pl. weboldalunk, Facebook, Youtube) nem feltétlenül tűntek optimálisnak.

Úgy éreztük ezekkel kapcsolatban, hogy a könyvtári hírek és események tengerében sokszor elvesznének weboldalunkon ezek a magazinosabb, ismeretterjesztő jellegű tartalmak. Több esetben – jobb megoldás híján – Facebook oldalunkon kaptak helyet az ilyen típusú írások, ugyanakkor a platform jellegéből adódóan ezek egy-két nap után a feledés homályába vesztek.

A blog ötleténél jóval korábban felmerült egy könyvtári hírlevél elindításának gondolata is, azonban ez különböző okokból akkor nem valósulhatott meg. Mostani kezdeményezésünk, amely jelen blogban ölt testet, részben a hírlevél kiváltását is szolgálja, és remélhetőleg annál szélesebb kört ér majd el, sőt valamelyest talán modernebb, felhasználóbarátabb formában kerül megvalósításra.

A blog egyik önálló szekcióját a könyvajánló rovat jelenti, ahol már jelenleg is közel 1000 különféle tematikájú könyv között lehet tájékozódni, ha valaki éppen érdekes olvasnivalót keres magának.

Sok szeretettel ajánljuk blogoldalunkon keresztül könyvtárunk munkatársainak írásait, melyek között lesznek művelődéstörténeti érdekességek, beszámolók a könyvtárunkban zajló eseményekről, illetve sok egyéb, a könyves és könyvtári világhoz kapcsolódó színes tartalommorzsa.

Nagy Gyula
Általános és tartalomszolgáltatásért felelős főigazgató-helyettes

Ezek is érdekelhetnek...