Centenáriumi játékunk és a megfejtések

2021 a Szegedi Tudományegyetem centenáriumának éve, és így könyvtárunk 100. születésnapja is. Ebből az alkalomból egy kvízzel készültünk, hogy megnézzük mennyire ismeritek az egyetem könyvtárát, azaz minket.
Három szerencsés nyertes az évfordulóra megjelent szépséges Cimelia kötetünket kapta ajándékba, amely könyvtárunk kincseit mutatja be.

Kitölthető volt december 8-án, szerdán 22.00 óráig. December 9-én, a József Attila Tanulmányi és Információs Központ és egyben könyvtárunk új épülete átadásának 17. évfordulóján sorsoltunk a helyesen válaszolók közül három szerencsést, akiket e-mailben értesítettünk.

Nézzük meg a helyes válaszokat!
A Ferenc József Tudományegyetem 1921-ben Kolozsvárról költözött Szegedre. A JATIK alapkövét 2002-ben tették le, vagyis két év kellett ahhoz, hogy ez a csodás épület felépüljön. 2004-ben körülbelül 70 tanszéki könyvtárral együtt költöztünk be, és 2013-ban válogattak be bennünket a világ 50 legszebb könyvtára közé.

Tizenegy különgyűjteményünk van, a legnagyobb kincsünk pedig Misztótfalusi Kis Miklós Szakácsmesterségnek könyvecskéje, az első nyomtatott magyar nyelvű szakácskönyv, amely 1695-ben és 1698-ban jelent meg Kolozsváron. Az első kiadásból nem ismerünk teljest, a második kiadás egyetlen és épen maradt példánya található meg könyvtárunkban, a Régi Könyvek Tárában.
Jelen pillanatban a nyomtatott és az elektronikus dokumentumainkat is figyelembe véve közel 2 milliós állományunk van, az egyetem történetével kapcsolatos képek remek gyűjteménye pedig az SZTE Képtár és Médiatéka.
2011. november 11-e óta viseljük Klebelsberg Kuno nevét, melyet az Egyetem Napján tartandó ünnepi szenátusi ülésen jelentett be a rektor.
Az utolsó kérdés pedig a kötészeti műhelyünkre vonatkozott: lelkes könyvkötőink minőségi munkát végezve javítanak és kötnek újra rossz állapotban lévő könyveket, vagy akár a szakdolgozatok bekötésére is örömmel vállalkoznak.

Aki pedig ennél is többet szeretne tudna a múltról, annak ajánljuk honlapunk erre vonatkozó fejezetét.

Köszönjük a válaszokat, és itt is gratulálunk a nyerteseknek!

Ezek is érdekelhetnek...