E-dokumentumok használatáról szóló felhasználói felmérés eredménye

Könyvtárunk fontosnak tartja, hogy szolgáltatásait folyamatosan fejlessze, azokat az olvasói igényekkel összhangban minél jobbá tegye.Mindehhez időről időre szükségünk van javaslatokra, visszajelzésekre (kritikára és megerősítésre egyaránt), ezért indítottuk útjára az E-dokumentumok használatáról szóló felhasználói felmérést február közepén. 

1612-en töltötték ki a kérdőívet, amelyben 14 kérdést tettünk fel. Kíváncsiak voltunk többek között arra, hogy milyen formában használnak felhasználóink legszívesebben dokumentumokat, mennyit költenek elektronikus, illetve nyomtatott dokumentumokra, milyen előnyeit és hátrányait látják az e-dokumentumoknak, vagy hogy hogyan szoktak keresni az elektronikus források között. 

Az eredmények fontos és hasznos információkkal szolgálnak, igyekszünk belőlük olyan következtetéseket levonni, amelyek segítik, hogy még tovább fejlesszük a szolgáltatást, és még több olvasót célozzunk meg vele.
Többféle módon értékeljük ki, itt azt az infografikát mutatjuk meg, amely összefoglalja a legfontosabb tényeket és adatokat, és bízunk benne, hogy olvasóink érdeklődésére is számot tart, sokakat ösztönöz majd az elektronikus dokumentumok  kipróbálásra, amelyek akár otthonról is elérhetőek, és állományunk egyre fontosabb és meghatározóbb részét alkotják. 

Az előfizetett és ingyenes online folyóirataink és adatbázisaink megtalálhatóak a katalógusunkban is, de legfontosabb keresőfelületük az Online források keresője, vagyis a Summon Discovery. A Summon cikkszinten keresi a folyóiratokat, ezért témakeresésre javasoljuk elsősorban.

Ha egy bizonyos folyóiratot vagy könyvet keresünk, akkor érdemes a Summon kiegészítését a eBooks, eJournals A-Z keresőjét használni, ahol lehetőség van tudományterületek szerinti böngészésre is. Ez a platform csak a külföldi online folyóiratokat és könyveket tartalmazza, a magyar nyelvű online tartalmak esetében továbbra is a katalógusunkat használjuk. 

A legnagyobb könyv- és folyóirat csomagunk az Proquest One Academic, amely több tudományterületet is átfog: több mint 280 ezer elektronikus forrást tartalmaz. 

A lehetőségek tárháza, használjuk! 

Fontos tudni, hogy online forrásaink csak egyetemi IP tartományból érhetőek el. A könyvtárba beiratkozott egyetemi polgárok számára proxy-szolgáltatásunk biztosít távoli elérést.
Az elektronikus forrásokkal és azok használatával kapcsolatos kérdéseket az e-help@ek.szte.hu címen várjuk.

A blogunkon számos elektronikus és nyomtatott könyv ajánlója is olvasható, ahová bárki elküldheti a sajátját. 🙂  

Ezek is érdekelhetnek...