Egyetem Szegeden – Az első 100 év képes krónikája

Egy intézmény száz éves fennállásának története. Röviden talán így lehetne összefoglalni, hogy miről is szól az Egyetem Szegeden – Az első 100 év képes krónikája című fotókkal illusztrált kötet.

Tartalmában azonban nem teljességre törekvő, inkább színes, érdekes és néhol a meglepetés erejével ható gyűjteményt szerettünk volna átnyújtani egyetemünk ünneplő polgárainak és a nagyközönségnek is. Olyan kiadványt, ami röviden, lényegre törően kalauzol végig az elmúlt száz esztendő történetén, felvillantva az ünnepélyes és megkerülhetetlen pillanatokat, a drámaiakat csakúgy, mint a kedves színfoltokat.

A kötet borítója

Albumunk az SZTE Klebelsberg Könyvtár Képtár és Médiatéka repozitóriumában feldolgozott képekből készült válogatással ad bepillantást a szegedi felsőoktatás 100 éves múltjába, s ezzel az egyetem sokféle és sokszínű centenáriumi kiadványainak sorába illeszkedik.

A felvillanó képkockákon ott találjuk például a már nem fiatal Márki Sándor történészt, amint a kolozsvári egyetem egykori rektora feleségével egy marhavagon ajtajában, kevés holmijukkal együtt bezsúfolva indul Szegednek. Pár évvel később látható, ahogy a lendületes Klebelsberg gróf alapítókőre tett hármas kalapácsütéssel jelzi a “magyar Göttinga” projekt, a kor egyik legnagyobb kulturális és oktatási beruházásának beindítását. Néhány évvel ezután vidám fiatal hölgyek koszorújában megtalálhatjuk Demény Kornéliát nevetve: a pár éve Szegedre telepedett – cambridge-i kutatásait otthagyó – Szent-Györgyi Albert talán már a majdani Nobel-díjat érő felfedezés kapujában. 

1944-ben pedig a világszép, nemrégen épített klinikák egyike már romokban: az amerikai Liberátor bombázók elhúznak a tiszai vasúti híd felett. Később divatos napszemüvegében a nemrég alapított szegedi filozófiai folyóiratot lapozgatja a legendás Bibó István, nem sejtve, hogy igazi reményteli alkotómunkára valójában majd csak pár éve lesz. Alig pár esztendő múlva látjuk a Nagy Sztálin harcos élete című kiállítás megnyitóját, ahol a díszvendégek túlméretezett vörös csillag mögött és hatalmas Rákosi-kép alatt feszengenek. Aztán mindössze hat év tömény szovjetizált “szocializmus” – és a bölcsészkari Auditorium Maximum lelkes és tiszta tekintetű fiataljai közt megszületik a MEFESZ, vele valójában a forradalom szellemi munícióinak egy része is.

S még csak a képek első részénél tartunk: izgalmas, torokszorító és feledhetetlen pillanatok, a mi szegedi egyetemünk pillanatai. Albumunk a szegedi felsőoktatás 100 éves múltjába ad – reményeink szerint – “látványos” bepillantást. Ezzel az egyetem sokféle és sokszínű centenáriumi kiadványainak sorába illeszkedik, s egyben – a korábban, szintén az évfordulóra megjelent ciméliás kötetünkön túl – az SZTE Klebelsberg Könyvtár további kincseit is feltárja. Összeállításunkat itt-ott színesítik más gyűjtemények képei is, melyeket ezúton is köszönünk, illetve azok a magánfelajánlások is, amelyek mind a mai napig folyamatosan gazdagítják archívumunkat. Szívből reméljük, hogy albumunk lapozgatása közben többen kedvet kapnak majd az egyetemünk történetéhez köthető, adott esetben annak hétköznapi, emberi arcát is megmutató képeik közkinccsé tételéhez.

A fotók alá rövid, de a lényeges információkat tartalmazó szöveges kommentárokat helyeztünk el (rövidítve angol nyelven is), hogy az adott kép értelmezését, történeti jelentőségének megértését segítsük olvasóinknak.

Képes kötetünkkel könyvtárunk nem csupán megemlékezni szeretett volna a jelentős évfordulóról, hanem közelebb hozni, megértetni és talán átélhetőbbé tenni az elmúlt száz esztendőt. A szegedi egyetem első száz évét.

Kötetünket 2022. június 10-én 16 órakor kötetbemutató beszélgetésen, a 93. Ünnepi Könyvhét keretében mutattuk be. A beszélgetés résztvevői: Dr. Marjanucz László történész, Dr. Csendes Tibor informatikus, Dr. Vajda Tamás levéltáros és Dr. Kokas Károly főigazgató-helyettes voltak.

Az Egyetem Szegeden – Az első 100 év képes krónikája című fotókkal illusztrált kötet bárki számára szabadon elérhető könyvtárunk SZTE UnivHistória című repozitóriumában.

Ezek is érdekelhetnek...