Programjaink a 93. Ünnepi Könyvhéten

Szegeden is évtizedes hagyománya van az Ünnepi Könyvhétnek, főszervezője hagyományosan megyei könyvtárunk a Somogyi-könyvtár, központi helyszíne pedig a Dugonics tér, ahol a színpadon az ünnepélyes megnyitó, a dedikálások és az izgalmas pódiumbeszélgetések zajlanak. Könyvkiadók, könyvterjesztők települnek ki ilyenkor sátraikkal és a legfrissebb könyves kínálatukkal, illetve helyi és regionális szerzők kapnak rá lehetőséget, hogy bemutatkozzanak, emellett pedig koncertek és zenés irodalmi programok is várják az érdeklődőket. A várossal szorosan összefonódott egyetem is rengeteg eseménnyel csatlakozik a rendezvénysorozathoz, hiszen oktatóinak és kutatóinak számos tudományos könyve lát minden évben napvilágot.

Természetesen könyvtárunk is igyekszik ilyenkor gazdagítani a szegedi könyves események sorát. A június első három hetében irodalmat és tudományt ünneplő programok közül két eseményünket szeretnénk kiemelni, amelyekről felvétel is készült, így aki lemaradt volna róluk, most teljes egészében pótolhatja a YouTube-csatornánkon.

Egyetem Szegeden – Az első 100 év képes krónikája

Az Ünnepi Könyvhétre időzítve mutatta be könyvtárunk a Szegedi Tudományegyetem centenáriumát ünneplő, saját kiadású képeskönyvét. A kötet születéséről és szerkesztéséről, az egyetem történetének mérföldköveiről és személyes élményekről beszélgetett főigazgató-helyettesünk, dr. Kokas Károly az egyetemi tudományos élet három különböző területéről meghívott vendéggel: dr. Marjanucz László történészprofesszorral, dr. Vajda Tamás levéltárvezetővel és dr. Csendes Tibor informatikaprofesszorral.

Korábbi, részletes beszámolónk itt olvasható.

Fülszöveg:
Albumunk az SZTE Klebelsberg Könyvtár Képtár és Médiatéka repozitóriumában feldolgozott képekből készült válogatással ad bepillantást a szegedi felsőoktatás 100 éves múltjába, s ezzel az egyetem sokféle és sokszínű centenáriumi kiadványainak sorába illeszkedik. Tartalmában nem teljességre törekvő, inkább színes, érdekes és néhol a meglepetés erejével ható gyűjteményt szerettünk volna átnyújtani egyetemünk ünneplő polgárainak és a nagyközönségnek is. Olyan kiadványt, ami röviden, lényegre törően kalauzol végig az elmúlt száz esztendő történetén, felvillantva az ünnepélyes és megkerülhetetlen pillanatokat, a drámaiakat csakúgy, mint a kedves színfoltokat. Képes kötetünkkel könyvtárunk nem csupán megemlékezni szeretett volna a jelentős évfordulóról, hanem közelebb hozni, megértetni és talán átélhetőbbé tenni az elmúlt száz esztendőt. A szegedi egyetem első száz évét.

📚 Letölthető e-könyv változat
📚 Fotógyűjteményünk

Lábjegyzetek Platónhoz 19. — A vita

A Magyar Filozófiai Társaság, az SZTE BTK Filozófiai Tanszéke és a Pro Philosophia Szegediensi Alapítvány MTA Szegedi Akadémiai Bizottság 2021. május 27-28. között rendezte meg online a „Lábjegyzetek Platónhoz” című konferenciát, amelynek központi témája a vita volt és Heller Ágnesnek állított emléket. Minden évben a konferencia témájának mintegy továbbgondolásaként összeáll egy tanulmánykötet is, A vita a sorozat 19. kötete.

A sorozat egyik szerkesztőjével, dr. Laczkó Sándorral (SZTE BTK Filozófia Tanszék, SZTE Klebelsberg Könyvtár) egyetemi hallgatói Csiszár Martin és Rabb Dávid beszélgettek közösen a vita és a vitakultúra témákat alaposan körüljárva.

📚 Korábbi kötetek teljes szövegű elektronikus változata

Ezek is érdekelhetnek...