Tudományról könnyedén: Science Szieszta

A harmadik emeleti olvasóteremben van egy kisebb gyűjtemény, amely első pillantásra akár szokatlannak is tűnhet könyvtárunkban: a Science Szieszta polc (SCI-eszta). Neve a szójátékok kedvelőit, tartalma pedig a szórakoztató vagy könnyed tudományos témák iránt érdeklődő olvasóinkat szólítja meg. Az egyetemi oktatást és kutatást támogató szakirodalom mellett ennek is legitim helye van könyvtárunkban.

Néhány évvel ezelőtt a gyűjteményhez kapcsolódó előadásokat is elkezdtünk szervezni. Megkerestük egyetemünk legnépszerűbb oktatóit, olyan szakembereket, akik szívesen mesélnek laikusoknak közérthetően szakterületük mindennapi életünkkel összefüggő részeiről, legújabb kutatásaikról, vagy a terület tudományos eredményeiről. Ennek azóta mondhatni hagyománya lett, szívesen tesznek eleget a felkérésnek tudomány iránt elkötelezett vendégeink. Az előadásokra rendszeresített termünk befogadóképessége véges, azonban egy ideje felvesszük ezeket az előadásokat, és YouTube-csatornánkon néhány közülük meglepően nagy tömegekhez is eljut.

Kiemeltünk most 6-ot a legnépszerűbbek közül, de közben hadd legyünk kicsit elfogultak, bármelyiket jó szívvel ajánljuk a teljes Science Szieszta lejátszási listáról.

Dr. Remes Péter ezredes, a Szegedi Tudományegyetem Repülő- és Űrorvosi Tanszékén címzetes egyetemi docense mutatja be az első magyar űrutazás történetét saját videófelvételeivel is illusztrálva az eseményeket.

Dr. Vinkó József, az SZTE Kísérleti Fizikai Tanszék főmunkatársa mutatja be a fekete lyukak jelenleg ismert formáit, a különböző megfigyelési bizonyítékokat, és néhány olyan extrém fizikai jelenséget, amelyet a fekete lyukak erős gravitációs tere idéz elő.

Dr. Páll-Gergely Barna zoológus, malakológus, a Magyar Malakológiai Társaság tagja keresi a választ olyan kérdésekre, mint: hány fajt ismer ma a tudomány? hány ismeretlen faj lapul még az óceán mélyén, az őserdők sűrűjében, vagy akár Magyarországon?, hogyan dolgoznak a taxonómusok?

Expedíciós beszámoló első kézből, az 1915-ben elsüllyedt Lusitania roncsait kutató csapat magyar résztvevőitől: Dr. Balogh Tamás jogász, hajózástörténeti szakíró, roncskutatótól és Könczöl Péter gépészmérnök, hajógépész, óriásgőzös kutatótól.

Prof. Dr. Fehér Attila, az SZTE TTIK Növénybiológiai Tanszék vezetője mutatja be példák és videók sokaságának segítségével a növényekre jellemző „intelligenciát”.

Kardos Gergely matematika-fizika szakos tanárjelölt, aki a nemzetközi Science on Stage fesztiválon is nagy sikerrel szerepelt, bemutatja, hogy szinte bármiből lehet hangszert készíteni.

Aki ezek után kedvet kapna személyesen is részt venni programjainkon, hogy akár feltegye saját kérdéseit egy előadás végén, az figyelje eseménynaptárunkat, vagy kövesse Facebook és Instagram oldalunkat, mert tavasszal ismét új évaddal, új előadókkal és új témákkal jelentkezünk.

Ezek is érdekelhetnek...