Születésnapi kép-játék

Játékra invitáltunk olvasóinkat annak örömére, hogy 2004. december 9-én volt az átadója épületünknek, ahová mintegy 70 tanszéki könyvtárral együtt költöztünk be, és így létrejött Közép-Európa legnagyobb egyetemi könyvtára.
Köszönjük mindenkinek a játékot, a nyerteseket értesítettük, könyvet választhatnak a karácsonyfájuk alá. 2023-ban újabb játékokkal jelentkezünk majd.  

Íme a válaszok a Képtár és Médiatéka című repozitóriumunkból

Ezzel a képpel indul az egyetem szegedi története, és ezzel együtt könyvtárunké is. Márki Sándor történészprofesszor a feleségével együtt marhavagonban érkezik Szegedre. Honnan jönnek?


Kolozsvárról érkeztek első világháborút lezáró békekötések után.
Kiegészítés: Márki Sándor a Ferenc József Tudományegyetem korábbi rektora volt. Az egyetem valamennyi ingósága Kolozsvárott maradt. A szegedi egyetemi könyvtár az 1921-22-es tanévben a Dugonics téri épület két helyiségét kapta meg, s induló állománya néhány nagykönyvtár fölöspéldányaiból állt: a Magyar Nemzeti Múzeum Széchényi Könyvtára 11.000, a Budapesti Egyetemi Könyvtár 9600, a Fővárosi Könyvtár 5700, az Akadémiai Könyvtár 5000 kötetet juttatott az újonnan alapított gyűjteménynek. 

A ház, amelyben élünk József Attila nevét viseli (SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ). A kép 1924-ben készült, amikor magyar-filozófia szakos hallgató volt az egyetemünkön. Kik vannak még a képen? 

Juhász Gyula; Móra Ferenc; Réti Ödön; József Attila; Espersit János; Károlyi Lajos; Vertán Endre

Közeledik a karácsony Szent-Györgyi Albert, egyetemünk világhírű, Nobel-díjas tudósa családja körében ünnepel. Mikor készült a fotó?

Szentestén, az 1910-es évek első felében. 

Testnevelés óra az 1960-as évek végén. Mi áll most ennek a sportpályának a helyén? 😉

SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ 

Ligeti Lajos 1984-ben látogatott el hozzánk, amikor átadta nekünk szakkönyvtárát és díszdoktorrá avatták. Ő tette le az alapjait egyik különgyűjteményünknek. Melyik ez a gyűjtemény?

Keleti Gyűjtemény, amely azóta közel 50.000 dokumentumot számláló állományával a nemzetközileg is ismert és elismert különgyűjtemények közé tartozik.

A Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központjának avatása 2004. december 9-én. A pulpituson többek között ott áll akkori főigazgatónk, aki igen sokat tett azért, hogy ez az épület felépüljön, és azért is, hogy „Az egyetem könyvtára, a Te könyvtárad legyen!” Ki Ő, és hol van a képen?

Mader Béla, jobbra a legszélső a képen. 

2011. november 11-én, az Egyetem Napján a korábban Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár nevet megváltoztattuk és felvettük a nevét a fénykép egyik szereplőjének. A fotó a Gyermekgyógyászati Klinika alapkőletételi ünnepségén készült 1926-ban. Mire változott akkor a könyvtárunk jelenleg is használatos teljes neve?

Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kuno Könyvtára, vagy röviden SZTE Klebelsberg Könyvtár

Ezek is érdekelhetnek...