A Schmidt Egon emlékkiállítás margójára

„A természet nagy színpada az egyetlen, ahol az előadás örökké tart és a függöny nem gördül le sohasem.”

2023. január 31.-én 92. évében elhunyt Schmidt Egon ornitológus, Kossuth-díjas író, a madarak, valamint a Természet (ahogyan ő fogalmaz, így nagy T-vel) csodálója és ismerője. 

Hatalmas tudása és ismeretterjesztő munkássága előtt tisztelegve készítettük el életművét bemutató minikiállításunkat a harmadik emeleti olvasóterem SCI-eszta polca köré.

Az ornitológus kicsiknek és nagyobbaknak szóló könyveit olvasva generációk szerették meg a madarakat és a természetet, de rádióműsorokban is találkozhattunk vele. 17 éven át az egyik állandó szereplője volt például a hetente jelentkező Oxigénnek. Kedvenc madarai a rigófélék, de az összes állatról és az egész élővilágról lelkesen és szenvedéllyel beszél. Mintegy nyolcvan könyv és négyezer cikk szerzője, akiről lakhelyén, Ferencvárosban tanösvényt és díjat is elneveztek.

Schmidt Egon 1931. június 13-án született Budapesten, családjával Zalában éltek, ott végezte gimnáziumi tanulmányait. Ő maga így nyilatkozik önéletrajzi írásában: “A család Zalában lakott, Becsehelyen, mindig is zalainak tartottam magam. Madármegfigyeléseim, szeretetem és érdeklődésem a természet iránt már itt elkezdődött, gyermekkoromtól vonzott az élővilág: amióta totyogni tudok, mindig érdekeltek a madarak, de tulajdonképpen az egész természet.”

Kisebb kitérőket követően 1954-től kezdett dolgozni a Fővárosi Állat- és Növénykertnél, az Akváriumnál. Itt ismerte meg feleségét, akivel három gyermeket neveltek fel és hét unokája született. Életének egyik fontos állomása a Madártani Intézet volt, ahol 1965-ben helyezkedett el, és kutatási területként a bagolyfajok táplálék-összetételének vizsgálatát kapta. Megalakult a Madártani Egyesület (mai MME), ahol alelnöki posztot látott el, illetve szerkesztő/íróként közreműködött az egyesület újságjának a Madártani Tájékoztatónak létrehozásában. Tevékenyen részt vett a Madárgyűrűzési Központ vezetésében is.

Írói, szerkesztői tevékenysége és ornitológusi munkája mellett, történeteivel író-olvasó találkozókon iskoláskorú gyermekek számára hozta közelebb a természetet, és átadta az állatok (madarak) iránti szeretetét. Számos könyvét, ismeretterjesztő cikkét, gyermekeknek írt művét  olvasva látjuk a sorok mögött az alapos, nagy tudású írót, a tudóst, akinek minden sorát áthatja a munkája és a természet iránti olthatatlan szeretete.  Utazásai és egyéb elfoglaltságai mellett mindig szakított időt pályatársaira, tisztelte mentorait, kiterjedt kapcsolati hálót alakított ki madarászokkal, kutatókkal, illusztrátorokkal. 

Életét, pályáját és munkásságát bemutató mini kiállításunk csupán egy kis szelete annak a hatalmas tortának, ami a természetvédelmi szemléletformálás és a madarak ismerőjének, Schmidt Egonnak elképesztő tevékenységét szimbolizálja.


Ezek is érdekelhetnek...