Miből lesz a cserebogár?

Sok színvonalas programmal kedveskedik az idén is a 27. Őszi Kulturális Fesztivál, amelyre évről évre könyvtári programokkal is készülünk. Többek között a SCI-eszta gyűjteményünk köré igyekszünk félévenként legalább két minikiállítást összeállítani, valamint ismeretterjesztő előadásokkal próbáljuk népszerűsíteni a tudományokat. Ebben a félévben az első kiállításunk a Miből lesz a cserebogár? – szokatlan és mókás találmányok a tudománytörténet színpadán címet viseli, amely a harmadik emeleti olvasóteremben, a SCI-eszta polc mellett tekinthető meg október 31-ig.

A témák ötletbörzéje alkalmával, az idei félév kiállításanyagának keresése közben véletlen böngészés során rátaláltunk egy múzeum honlapjára, amely a Museum of Failure nevet viseli. A Kudarcok Múzeumában mutatnak be minden olyan terméket vagy szolgáltatást a világ minden tájáról, amely nem ért el nagy kereskedelmi sikereket vagy nem vált népszerűvé. A kiállítás kitalálójának célja az volt, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, hogy el kell fogadnunk a kudarcot, ha fejlődni szeretnénk. A kurátort, Samuel West inspirálta egy általa Zágrábban megtekintett múzeum anyaga, ez pedig nem volt más, mint a Museum of Broken Relationships (Megszakadt Kapcsolatok Múzeuma). Ez a múzeum a volt szerelmesek személyes tárgyait mutatja be rövid leírásokkal együtt, ezzel megőrizve és megosztva a szívfájdalmakkal kapcsolatos történeket és szimbolikus tárgyakat.

Ez a két különleges és szokatlan gyűjtemény adta az ihletet, hogy állítsuk reflektorfénybe azokat a nem hétköznapi találmányokat/szabadalmakat, amelyek nem értek el nagy sikereket a történelem során, de sok esetben lökést adtak feltalálóknak olyan használati tárgyak megalkotásához, amelyeket a mai napig használunk.

Szerettünk volna a külföldi hallgatóknak kedvezni a kiállítás szövegének angol fordításával. Ez az első, de remélhetőleg nem utolsó alkalom a SCI-eszta minikiállítások életében, hogy kétnyelvű magyarázó szöveget alkalmaztunk.
Kétnyelvű a játék is hozzá, amelyet érdemes helyesen kitölteni a helyszínen vagy online, mert öt szerencsés nyertes könyvet választhat majd magának a végén. Ezeket a vicces, mókás és olykor meghökkentő találmányokat jól megnézve biztosan nem lesz nehéz! 🙂


Ezek is érdekelhetnek...