Ilyen volt nálunk az idei Kutatók Éjszakája

Szeptember utolsó péntekje már 2005 óta egyet jelent a tudományokat népszerűsítő és azokat testközelből megmutató rendezvénysorozattal, a Kutatók Éjszakájával. Könyvtárunk már több éve igyekszik színes és izgalmas programokat kínálni erre az alkalomra.

Idén – számszerűsítve – két kiállítással és négy előadással vártuk az érdeklődőket. A kiállításaink közül egy kamarakiállítás Karikó Katalin biokémikus, kutató személyes tárgyait tárta a nagyközönség elé. Azokat a tárgyakat és dokumentumokat, amelyeket 2021 májusában Szegeden járva személyesen ajándékozott az SZTE Klebelsberg Könyvtárnak. A tárlókban láthattuk például a kézzel csodásan illusztrált általános iskolai biológia füzetét, kiváló eredményekkel teli egyetemi indexét, családi fotókat és a doktori disszertációját is. Aki ez alkalommal nem tudott esetleg itt lenni, az virtuális kiállításunkon bármikor beletekinthet ebbe az izgalmas gyűjteménybe.

Másik kiállításunk a Szegedi Tudományegyetem történetének első két szegedi évtizedének állított emléket. A teljesen új kiállítótérben megnyílt tárlaton olyan kivételes emlékek villantak föl, mint a Kolozsvárról átköltözött professzorok – többek között Márki Sándor, Dézsi Lajos – hagyatékainak dokumentumai, vagy a korabeli egyetemi anyakönyvek, amelyek József Attila és Radnóti Miklós tanulmányi előmenetelét dokumentálták. A nagyközönség betekintést nyerhet a nagyszabású egyetemi építkezésekbe, de a már Szegeden létrejött egyetemi egyesületek és társaságok emlékeibe is. A tárlaton ugyancsak ízelítőt kaphatunk a könyvtárban őrzött Szent-Györgyi Albert-hagyatékból is. Újdonság volt, hogy érintőképernyős terminálon digitális tartalmat is böngészhettünk: az Egyetem Szegeden – Az első 100 év képes krónikája című reprezentatív kiadványunkat.

Előadásaink sorát Pálfy Anna nyitotta meg A remény prófétája: az időtlen Dante című bemutatójával. Bizonyára sokak számára ismert, hogy a 2021-es év Dantéről szólt, hiszen halálának 700. évfordulójáról emlékezett meg a világ. Erre az alkalomra született Dante mindenekelőtt címmel virtuális kiállításunk, amelynek elkészültében fontos szempont volt, hogy Szeged a magyarországi dantisztika egyik legfontosabb helyszíne: az évtizedek alatt itt felhalmozott szenvedélynek és tudásnak köszönhetően Szeged a nemzetközi irodalom tekintetében is jegyzett. Virtuális kiállításunk célja volt bemutatni az SZTE Klebelsberg Könyvtárban található Dante-szakirodalom és Dante-művek válogatásán keresztül a szegedi vonatkozások jelentőségét. Pálfy Anna személyes hangvételű előadásán megismerhettük ezt a tartalmas virtuális Dante-kiállítást, valamint betekintést nyerhettünk a 2021-es emlékév legkülönlegesebb olaszországi pillanataiba is.

Következő előadásunkban a régészet és a történettudomány felé kanyarodtunk, ahol az érdeklődők Katona-Kiss Attila kollégánkat hallgathatták Kik éltek előttünk a Maros-Körös vidékén? – árulkodó helynevek és régészeti leletek címmel. Az előadás személyes élményekben is gazdag volt, hiszen a bemutatott ásatásokon számos alkalommal személyesen is kutathatott történész kollégánk. A hallgatóság előtt feltárultak azok az apró jellegzetességek, amelyek felfedezése például a megtalált kengyelekben, vagy az általunk is mindennap használt helynevekben, történelmi dilemmákat eldöntő bizonyítékokká válhatnak. Az előadó személyes lelkesedése okán is izgalmas előadás volt, ami láthatólag nem maradt visszhang nélkül, hiszen a hallgatóságban nagyon sok további kérdés fogalmazódott meg.

Az este során utolsó előadónk volt Schelhammer Zsófia, aki a méretükben legjelentéktelenebbnek látszó, de történetileg és bibliofil érdekességekben annál inkább bővelkedő minikönyv gyűjteményünket mutatta be. A legfiatalabb érdeklődőket is vonzó programunkon megismerhettük a minikönyvek készítésének rejtelmeit, a történelem leghíresebb minikönyv-gyűjtőit, illetve a saját állományunk legkülönlegesebb példányait. A terem bejáratnál pedig minden becses kis apróságot szemügyre is lehetett venni, amik két tárlót is megtöltöttek.

Nagy öröm volt számunkra az érdeklődők jelenléte, akik megnézték a kiállításainkat vagy beültek egy-egy előadásra. A betegség miatt sajnos elmaradt legutolsó programunkat, ahol a könyvtárunkban fellelhető értékes könyvbejegyzések és tulajdonosi kézjegyek bemutatását terveztük, pedig ígérjük, hogy később pótolni fogjuk. Amit addig is megmutathatunk ebből a felbecsülhetetlen kincseket számba vevő értéktárból, az a Könyvtári relikviák – possessor bejegyzések című virtuális kiállításunk. [Készítette: Farkas Katalin és Dr. Gausz Ildikó.]

Minden résztvevőnek köszönjük az érdeklődést, találkozzunk jövőre is a Kutatók Éjszakáján!

Ezek is érdekelhetnek...