A világ legszebb múzeumai

Május 18. a múzeumok nemzetközi napja. Sorozatunk új darabjában bemutatjuk a legnépszerűbbeket, és ajánlunk állományunkból pár hozzájuk kapcsolódó albumot, regényt és filmet.

Művészetek

A párizsi Louvre széles körű gyűjteménye az ókori Egyiptomtól a napóleoni Franciaország koráig őriz műkincseket; legismertebb darabjai Leonardo da Vinci Mona Lisája és a milói Vénusz. A múzeum modern kiegészítése az üvegpiramis – pontosabban piramisok, ugyanis a 21 méteres építmény mellett látható három kisebb, valamint egy fejre állított változat.

A reneszánsz fellegvárának tartott Olaszországból rögtön két látnivalót ajánlok. A firenzei Uffizi Galéria ikonikus alkotásai Botticelli Vénusz születése, Leonardo Angyali üdvözlete vagy Michelangelo Szent családja. Európa egyik legrégibb képtára a festmények mellett értékes gobelin—és antik szoborgyűjteménnyel rendelkezik. Bár a Vatikáni Múzeumokról a legtöbb embernek a lenyűgöző Sixtus-kápolna és más reneszánsz-barokk alkotások jutnak eszébe, termeiben ókori műveket (például a Laokoón-csoportot) is megtekinthetünk.

A spanyol Prado gyűjtőköre a 12. századtól a korai 19. századig terjed. A leghíresebb darabok közé tartoznak Velázquez Udvarhölgyei, valamint Goya két Maja-festménye. A képpár egyik tagján a hölgy meztelen, a másikon csupán egy áttetsző leplet visel. 1814-ben az inkvizíció botrányosnak minősítette őket és perbe fogta a művészt, aki szerencsére komolyabb következmények nélkül jutott túl az eljáráson.

Az Ermitázst Nagy Katalin cárnő alapította 1764-ben. A reneszánsz, barokk és az európai felvilágosodás korabeli alkotózsenik művei hat épületben kaptak helyet, valamint megtekinthetjük a cári hintót, az egykori tróntermet és ókori szobrokat.

Az amszterdami Rijksmuseum az ország legjelentősebb művészettörténeti könyvtárával és a világ legnagyobb Rembrandtgyűjteményével rendelkezik. Persze egyéb híres németalföldi/holland művészek munkáit éppúgy megtekinthetjük itt, például Vermeer vagy Van Gogh festményeit.

A modern múzeumok sorából kihagyhatatlan az izgalmas, csavart formájú titánépületben berendezett bilbaói Guggeheim Múzeum, amelynek alakja hajókat és halakat idéz. A manhattani Modern Művészetek Múzeumában (MoMa) láthatók többek között Monet Vízililiomjai, Picasso Avignoni kisasszonyai és Van Gogh Csillagos éj című festménye. Maga az épület is műkincsszámba megy: az üvegátjárók fokozzák a művészi élményt.

A Tokiói Nemzeti Múzeum az egykori Selyemút mentén fekvő államok művészetét mutatja be: találunk 40 ezer éves pattintott kőeszközt, feudális kori japán kincseket és modern alkotásokat egyaránt. A fáraók rajongói számára a több mint 120 ezres anyaggal rendelkező Egyiptomi Múzeum maga a földi paradicsom. Papirusztekercsek és a mindennapi élet tárgyai szépen megférnek a Narmer-palettával, Tutanhamon sírjából és egyéb, a Királyok Völgyéből származó fényes leletekkel.

Technika, természettudományok és antropológia

A New York-i Természettudományi Múzeum 32 millió darabos állományával listavezető a területen. A legnépszerűbbek a dinoszauruszokat, az ősembereket és az észak-amerikai indiánokat bemutató tárlatok, de mindegyik kiállítása izgalmas.

A washingtoni Nemzeti Repülési és Űrhajózási Múzeum a világ egyik legtöbbet látogatott múzeuma, ahol megcsodálhatjuk a katonai, a polgári és az űrrepülés történetének ikonikus tárgyait. Többek között a Wright-fivérek első repülőgépét, az Apollo-11 parancsnoki modulját, a holdkompot és az Air France Concorde repülőgépét.  

A mexikói Nemzeti Antropológiai Múzeum pre-kolumbiai kincseket mutat be. A legismertebb műtárgy a Napkő, amelyet jellegzetes beosztásai miatt tévesen naptárnak gondoltak, valamint az olmék civilizáció hatalmas kőfejei.

Vegyes gyűjtemények

A British Museum alapjait 1753-ban Sir Hans Sloane gyűjteménye fektette le. Az orvos végrendelete 71 ezer növény- és állatpéldányos gyűjteményét, valamint hatalmas könyvtárát hagyta az államra, cserébe kétmillió forintnak megfelelő összeget kért (sikeresen) utódai számára. Ma az egyiptomi írás megfejtésének kulcsa (a rosette-i kő), a világ legrégebbi üvege, a legnagyobb ékírásos gyűjtemény és egy lenyűgöző múmiakollekció számít a legnépszerűbb látnivalónak.  

Ausztrália leghíresebb kiállítóhelye az Új-Zélandi Nemzeti Múzeum, közismertebb maori nevén „Te Papa”, vagyis „a hely”. Az óceáni térség múltját mutatja be leginkább fotók segítségével, de gazdag természettudományi részleget, sőt ruha- és postai gyűjteményt egyaránt kialakítottak benne. 

Sorozatunk előző darabját ITT olvashatjátok.

Ezek is érdekelhetnek...