Megnyílt a SINKÓ GYÖRGY 100 kiállítás

Ebben az évben ünnepeljük Sinkó György Liszt-díjas operaénekes, Érdemes Művész születésének 100. évfordulóját.
Ebből az alkalomból az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar és az SZTE Klebelsberg Könyvtár közös szervezésében emlékkiállítás nyílt intézményünk BiblioTéka kiállító terében.

Sinkó György 1946 és 1953 között a Zeneakadémián tanult, énekmesterei Závodszky Zoltán és Luigi Renzi voltak. 
1951-1953-ig a Magyar Állami Operaház ösztöndíjasaként kisebb szerepeket játszott, majd elfogadta a Szegedi Nemzeti Színház invitálását, így 1953-tól városunk hűséges művésze lett. Szegedi bemutatkozása a Rigoletto című operában Sparafucile figurája volt az Újszegedi Szabadtéri Színpadon.

Fontosabb szerepei:

  • Csajkovszkij: Anyegin – Gremin
  • Mozart: Don Giovanni – Leporello
  • Mozart: A varázsfuvola – Sarastro
  • Donizetti: Don Pasquale
  • Verdi: Rigoletto – Sparafucile
  • Puccini: Tosca – Angelotti
  • Bartók: A kékszakállú herceg vára – Kékszakállú
  • Erkel: Bánk bán – Biberach, II. Endre
  • Vántus István: Aranykoporsó – Diocletianus

Talán a legtöbbször énekelt, legkedvesebb szerepe Verdi Don Carlos című operájának Fülöp királya.
A színpadi szereplések mellett hamar megízlelte a tanítás örömét is, így később, amikor az aktív színpadi munkától visszavonult, minden figyelmét és tehetségét növendékeire fordította. Szárnyai alól sok elismert, ma is pályán lévő énekes került ki, többükből ugyanúgy művésztanár lett, aki továbbadja mindazt a tudást, amit Sinkó tanár úrtól elsajátított.

„…Ha véget ér a kín” című regényes önvallomása 2001-ben jelent meg.

Az előadásfotókat, újságcikkeket, interjúkat bemutató anyag elsősorban Sinkó Györgyre mint operaénekesre fókuszál, de megmutatja a kiváló zenepedagógust is, aki növendékei tehetségének és eredményeinek éppen úgy örült, mint saját sikereinek. A tárlókban helyet kaptak még régi interjúk, műsorfüzetek és a művész életének egyéb fontos relikviái. A könyvtárunk rendelkezésére bocsájtott és immár állományunkba tartozó rendkívül gazdag hagyatéki anyag mellett a Szegedi Nemzeti Színház fotóarchívumából is érkeztek kincsek, melyek tárlatunkat színesítik. 

A március 22-én tartott megnyitó ünnepségre szép számmal érkeztek érdeklődők.
Dr. Nagy Gyula, intézményünk főigazgatója köszöntötte a vendégeket, majd  dr. Temesi Mária, a Magyar Állami Operaház
Liszt-díjas magánénekese, az SZTE BBMK professzora és Klebniczki György zeneszerző , zongoraművész produkcióját láthattuk.
A Wagner-ária eléneklése után a művésznő szeretettel emlékezett egykori mesterére, felidézte, mi mindent tanulhattak tőle növendékei az évek során.


Végül dr. Nátyi Róbert művészettörténész, a BBMK dékánja lépett a mikrofonhoz és saját gondolataival megnyitotta a kiállítást, mely a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagjának munkássága előtt tiszteleg.

Kiállításunk törekszik a minél színesebb életmű bemutatására, ezzel is emlékezve a művészre, aki idén lenne 100 esztendős.
Megtekinthető könyvtárunk teljes nyitvatartási idejében június végéig.

Ezek is érdekelhetnek...