Ilia 90’ – Kiállítás Ilia Mihály tiszteletére az SZTE Klebelsberg Könyvtárban

Szeptember 29-én Ilia Mihály, irodalomtörténész, egyetemi tanár, és a magyar irodalmi élet meghatározó alakja
90. születésnapját ünnepelte. E jeles alkalomból az SZTE Klebelsberg Könyvtár egy különleges kiállítással tiszteleg előtte. A tárlat Ilia tanár úr életművének egy kevésbé ismert, mégis rendkívül értékes részét, dedikált könyveinek gyűjteményét mutatja be. Ilia Mihály évtizedek alatt kortárs költőktől, íróktól és kollégáktól kapott dedikált köteteket, amelyek nemcsak irodalmi jelentőséggel bírnak, hanem barátságok, szakmai kapcsolatok emlékét is őrzik.

A könyvtár 2004-ben létrejött új épületében hagyományt teremtett, hogy Szegedhez és az egyetemhez köthető neves személyiségek munkásságát évfordulós kiállításokkal ünnepli. Ilia Mihály gyűjteménye, amely több mint 1400 kötetet – köztük 170 dedikált példányt – tartalmaz, különleges helyet foglal el a könyvtár kincsei között. A jeles ünnep alkalmából minden egyes példányba bekerült az SZTE Klebelsberg Könyvtár által készített ex libris pecsét. Az ex libris egy kör alakú pecsét, amely a Tisza és a Maros összefolyását ábrázolja, utalva a szülőföldjére és az irodalmi tevékenységére, ahol különböző kulturális irányok találkoznak. A pecséten látható toll Ilia Mihály írói, kritikusi és szerkesztői munkásságát jelképezi, amely a magyar irodalom elkötelezett művelését és terjesztését szimbolizálja.

A tárlat központi témája Ilia Mihály sokrétű kapcsolathálója, amely egész életművét meghatározza. A kiállított könyvek dedikációi betekintést nyújtanak ezekbe a szakmai és baráti kapcsolatokba. A dedikációk olyan irodalmi és történeti vonatkozásokra világítanak rá, amelyek a magyar irodalomtörténet fontos részét képezik.


A kiállítás külön tematikus egységekben mutatja be a dedikált köteteket, amelyek között megtalálhatók magyarországi, erdélyi, vajdasági szerzők, emigráns alkotók, irodalomtörténész kollégák, valamint szegedi szerzők dedikációi. A tárlaton többek között Illyés Gyula, Pilinszky János, Eszterházy Péter, Kányádi Sándor, Darvasi László, Sziveri János, Zalán Tibor, Bálint Sándor, Kántor Lajos személyes üzenetei olvashatók Ilia Mihály számára, amelyek a szakmai elismerés mellett mélyebb baráti kötelékekről is tanúskodnak.


A megnyitóra 2024. szeptember 18-án került sor, ahol több az SZTE Klebelsberg Könyvtár főigazgató dr. Nagy Gyula köszöntő gondolatait követően, neves irodalomtörténész, Faragó Kornélia (Temerin-Újvidék, Újvidéki Egyetem Magyar Tanszék), Bányai Éva ((Kolozsvár-Bukarest, Bukaresti Egyetem Hungarológiai Tanszék) és Lengyel András (Szeged) emlékezett meg Ilia Mihály munkásságáról. A kiállítás egyaránt tisztelgés Ilia Mihály előtt és lehetőség a látogatók számára, hogy mélyebb betekintést nyerjenek a magyar irodalmi kapcsolatok világába.


A kiállítás október 2-ig látogatható az SZTE Klebelsberg Könyvtár Átriumában, így az elkövetkező napokban még alkalom nyílik arra, hogy a látogatók betekintést nyerjenek Ilia Mihály gazdag szellemi örökségébe, s közelebbről is megérinthessék életművének emlékeit.

Ezek is érdekelhetnek...