Úttörő nők a tudományban – SCI-minikiállítás és játék

A 19. Egyetemi Tavasz rendezvénysorozat keretén belül az SZTE Klebelsberg Könyvtár számos érdekfeszítő programot kínál, amelyek egyike a május 13. és június 21. között megtekinthető Úttörő nők a tudományban című minikiállítás.

Kiállításunk elsődleges célja az, hogy a tudományos ismeretterjesztő témák iránt érdeklődő látogatóinknak bemutassuk néhány méltán elismert – ennek ellenére keveset emlegetett – tudós nő életpályáját és munkásságát.

Az érdeklődők megismerkedhetnek Dr. Csapody Vera botanikus és növényfestő csodálatos botanikai ábráival, valamint Dr. Sebestyén Olga limnológus Balaton-kutatásban betöltött felbecsülhetetlen szerepével. Habár egyikőjük sem Szegeden élt és dolgozott, nevük mégis kapcsolódik a városhoz, ugyanis doktori címüket mindketten a Szegedi Tudományegyetemen szerezték.

Összeállításunk felsorakoztat két kiváló külföldi tudósnőt is: a német származású Maria Sibylla Meriant, aki egyedülállónak számító tudományos illusztrációival és a lepkék életszakaszainak dokumentálásával alkotott maradandót az entomológia tudományterületén, valamint az angliai Mary Anninget, aki nem csak fosszíliagyűjtőként szerzett elismertséget, hanem a paleontológia területén tett felfedezései is korszakalkotónak bizonyultak.

A kiállítás a III. emeleti olvasóterem SCI-eszta polca mellett tekinthető meg. Bátorítunk minden érdeklődőt, hogy töltse ki néhány kérdéses kvízünket, mert 3 szerencsés résztvevő ajándék könyvet választhat magának. Aki pedig további kikapcsolódásra vágyik, annak jó szívvel ajánljuk a Csapody Vera illusztrációjából készült játékos színezőt.

Ezek is érdekelhetnek...