Könyvajánlók a teáról – egy csésze tea mellé

A tea nemcsak ital, hanem rituálé és kultúra is, amely évszázadok óta elbűvöli az embereket szerte a világon. Legyen szó az angol ötórai teáról, a japán teaszertartásról vagy épp egy hideg téli estén elfogyasztott csésze forró italról, a teázás élménye sokak számára különleges pillanatokat jelent. Ebben a blogbejegyzésben olyan könyveket ajánlunk Könyvtárunk állományából, amelyek a tea történetéről, fajtáiról és a teázás művészetéről mesélnek.

A témához kapcsolódó, A tea kémiája címet viselő minikiállításunk november 11. és december 13. között megtekinthető a III. emeleti olvasóterem SCI-eszta polca mellett. Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

Baric Imre: A kínai tea

Rendkívül átfogó munka – igazi ínyenceknek való olvasmány.

Baric Imre 2020-ban kiadott könyve talán az egyik legjobb, legátfogóbb magyar nyelven megjelent kiadvány a kínai tea csodálatos világáról. A szerző egyedi stílusában, 229 gyönyörűen illusztrált oldalon keresztül mutatja be a kínai tea kultúrtörténetét, termőterületei, típusait, elkészítésének módját és eszközeit. Tea iránti szenvedélye az olvasót is könnyen magával ragadja.


Candace Rose Rardon: Teaivók zsebkönyve

Bárhol, bármikor!

Candace Rose Rardon könyve könnyen forgatható, kompakt formátumba tömöríti a teafogyasztással kapcsolatos legfontosabb információkat, hogy mindig kéznél legyenek, ha például elbizonytalanodnánk az áztatási időkkel vagy a vízhőmérséklettel kapcsolatban, esetleg nem jutnának eszünkbe a japán matcha szertartás hagyományos kellékeinek nevei.


Draveczky Balázs: Teázóknak való

Ajánljuk teázóknak és nem teázóknak is.

A dr. Horváth Iván által szerkesztett Teázóknak való című könyv az 1980-as évekből meglepően átfogó képet ad a teáról, külön fejezetet szentelve a magyar teakultúrának és a hazai szakácskönyvek oldalain megjelenő teakészítési szokásoknak. Olvashatunk többek között az angol, kínai, japán és orosz teáról is, és megtudhatjuk, hogy mely nemzet milyen süteményt fogyaszt előszeretettel a felszolgált ital mellé.


Jane Pettigrew: Tea

Azoknak, akik sokféle teába belekóstolnának.

Jane Pettigrew könyvének első részében részletesen bemutatja a tea történetét, termesztését, az egyes kultúrák teakészítési eszközeit és teafogyasztási szokásait. A második részben megismertet bennünket a leghíresebb teatermesztő országok jellemzőivel és a legnépszerűbb teafajtáikkal.


Kiss Mariann: Teakalauz

Minden, amit a teáról tudni érdemes – két felvonásban.

Kiss Mariann két kötetes műve minden lényeges információt tartalmaz, amit a tea kultúrtörténetéről és magáról a gyakorlati teafogyasztásról tudni érdemes. Részletekbe menően ír a tea feldolgozásának lépéseiről és a tea minőségi osztályozásáról. A második kötet végén lévő, Csészealj – a teáról másképpen című fejezetben pedig tudományos szempontból boncolgatja a teázással kapcsolatos legfontosabb kérdéseket: például a tökéletes teafilter formáját vagy a kekszmártogatás fizikáját.


Komsa Ildikó: Barangolás a teák világában

Gyorstalpaló kezdő teások számára.

Komsa Ildikó könyvében lényegre törően tekinti végig a teanövénnyel kapcsolatos legfontosabb ismereteket (termőhely, gyűjtés, feldolgozás, csomagolás, tárolás, árusítás). Teákat javasol különböző alkalmakra, foglalkozik a tea ételekben való felhasználásával, valamint érinti a Camellia sinensishez nem kapcsolódó, de mégis teának nevezett italokat is.


Linda Gaylard: Nagy teakönyv

Kitűnő olvasnivaló bármilyen tea mellé.

Átfogó kiadvány szép fotókkal és grafikákkal illusztrálva. Megtalálható benne minden, amit az általános ismeretterjesztés szintjén tudni érdemes a teáról, barátságos formában tálalva. Különlegessége, hogy részletes fotósorozaton keresztül bemutatja a kínai, japán és koreai teaszertartás lépéseit, eszközeit.


Liu Tong: A kínai tea

Könnyen befogadható olvasmány minden tea iránt érdeklődő olvasó számára.

Liu Tong egy jól szerkesztett, átfogó, de mégis közérthető könyvben vezeti be az olvasót a kínai tea rejtelmeibe. Ebben a rövid, mégis nagyon informatív műben megtalálható minden lényeges információ, amire egy kíváncsi teafogyasztónak szüksége lehet. A Lü Yuxiang fényképeivel bemutatott jelenetek hiteles betekintést engednek a kínai teakultúra jelenébe, mindennapjaiba.


Lu Jü: Teáskönyv

Fekete öves tea(könyv)fogyasztóknak ajánljuk.

A Tea apostolaként is emlegetett Lu Jü Kr. u. 8. században íródott művét a teázás szent könyveként tartják számon. Az alig több mint 7000 kínai írásjegyből álló mű a legkorábbi ismert értekezés a teáról. Lu Jü 10 fejezetben mutatja be a Tang-dinasztia korabeli teakészítés módját és eszközeit, felsorolja az akkori termőterületeket és idéz néhány teáról szóló történetet, leírást. Érdekes olvasmány lehet szenvedélyes teafogyasztóknak, illetve mindazoknak, akik mélyebben érdeklődnek a tea történeti gyökerei iránt.


Okakura Kakuzo: Teakönyv

Költői tisztelgés a tea előtt.

Okakura Kakuzo 1906-ban megjelent Teakönyve méltán emelkedett a klasszikusok sorába. A címe ellenére a könyv nem egy útmutató a teakészítéshez, sokkal inkább egy esszé a kultúráról, az esztétikáról és a tea szellemiségéről, mint az ázsiai lélek szimbólumáról. Egy szenvedélyes japán tudós írta, akinek élete a keleti értékek megújítása és terjesztése volt akkoriban, amikor saját hazája mintha megtagadta volna azokat, hogy befogadja a nyugati kultúrát.


S. Nagy Anikó: A tea kultúrtörténete

Kísérjük el a teát világhódító útja során!

Ha valaki szeretné mélyebben megismerni a tea történetét azután, hogy átlépte szülőhazájának határait és elindult világhódító útjára, bátran lapozza fel ezt a gazdagon illusztrált könyvet. S. Nagy Anikó műve elkalauzolja az olvasót Oroszországon keresztül egészen az angol szalonokig, bemutatva a nyugati teafogyasztás nyomán fellendülő porcelánipar diadalát is.


Tamás Jenő: Tea : a világ legkedveltebb teafajtái

Egy-egy korty a világ teakultúrájából.

Tamás Jenő egy rövid áttekintés után elkalauzol minket a világ legkülönbözőbb tájaira, néhány bekezdésben bemutatva az adott területek, országok teafogyasztási szokásait.

Ezek is érdekelhetnek...