A SCI-eszta polc és tudományt népszerűsítő előadásai

A harmadik emeleti olvasótermünkben van egy kisebb gyűjtemény, a Science Szieszta polc (SCI-eszta), amely a szórakoztató vagy könnyed tudományos témák legfrissebb irodalmainak a gyűjtőhelye. A gyűjteményhez kapcsolódó előadások egyre népszerűbbek: egyetemünk oktatói beszélnek közérthetően szakterületükről, legújabb kutatásaikról, vagy egy-egy terület tudományos eredményeiről.
Az előadásokra rendszeresített termünk (AudMin) befogadóképessége véges, ezért is kerülnek az események rögzítésre, így YouTube-csatornánkon bárki újranézheti és hallgathatja ezeket.

Elkészült és kikerült a YouTube-ra a legújabb évad mindegyik felvétele, ezek közül válogattunk néhányat.

Hegedűs Márk újságíró beszélget Dr. Csupor Dezső szakgyógyszerésszel és gyógynövénykutatóval legújabb könyvéről, amely „Gyógyítás és egészségmegőrzés növényekkel” címmel jelent meg. A könyv több mint 200 betegségkezelési javaslatot foglal össze.
Dr. Csupor Dezső az SZTE GYTK, Klinikai Gyógyszerészeti Intézet vezetője és a Farmakognóziai Intézet professzora.


Dr. Csendes Tibor (SZTE TTIK Számítógépes Optimalizálás Tanszék) előadásának első része a 2014-ben fölfedezett ellenséges példák problémáját tárgyalja, a mesterséges neuronhálók verifikálására mutat be egy egyszerű eljárást, ami a kis hálózatok döntései és érvényességi tartományainak igazolására szolgál. Az MTA Tudomány a Magyar Nyelvért Nemzeti Programja keretében folyó Álhírek, áltudományos nézetek nyelvészeti azonosítása című projektje több működőképes számítógépes eszközt dolgozott ki.


Prof. Dr. Szőnyi György Endre, az SZTE BTK Angol Tanszékének oktatója beszélgetett Shakespeare szonettjeinek fordítójával, Dr. Fazekas Sándorral a 95. Ünnepi Könyvhét alkalmával, könyvtárunkban.


A KÉTELY című tanulmánykötet megjelenése alkalmából Dr. Laczkó Sándor szerkesztő, Dr. Tóth I. János és Dr. Tari Gergely, a kötet szegedi szerző beszélgettek. A mű a filozófia identitásához tartozó kételkedés problémájával foglalkozik és 31 tanulmányt közöl.


Várunk minden érdeklődőt ebben a tanévben is!

Ezek is érdekelhetnek...