Gyerekkönyvek a könyvtárban

Könyvtárunk 1. emeleti olvasótermében 2015 óta működik a Szieszta-polc, amelynek négy polcát a gyerekkönyvek foglalják el.
Olvasói elégedettségmérésben kaptunk olyan visszajelzéseket, hogy olvasóink szeretnék, ha több ifjúsági, szórakoztató irodalom is helyet kapna az olvasóteremben. Így jött létre a Szieszta-polc, ahol a kezdetektől vannak gyerekkönyvek is.

Egy egyetemi könyvtár esetében felmerülhet a kérdés, hogy mi szükség van gyerekkönyvekre, hiszen azok nem tartoznak a tudományos irodalomhoz. Pedig több oka is van: a legfontosabb az, hogy egyetemünknek van óvodapedagógus, tanító és tanárképzése is, amihez kiegészítő vagy forrásirodalomként szükség van friss gyermekirodalomra. Másrészt olvasóink egy része a tanulmányai mellett gyermeket is nevel, nekik segítség, hogyha le tudják kötni a kicsiket a Szieszta-polcnál mesekönyvek nézegetésével, amíg egyéb könyvtári teendőiket intézik. Egyetemi dolgozók is szívesen viszik a gyerekkönyveket gyermekeiknek, unokáiknak. Köszönőleveleket is kaptunk már, olvasóink hálásan fogadják állományunk ilyenfajta színesítését.

A Szieszta-polcon a SZIESZTA K jelzet alatt főleg óvodás és kisiskolás korosztály számára gyűjtünk meséket. Kikerülnek önálló olvasásra szánt kötetek és néhány 10 év felettieknek szóló ifjúsági kalandregény is. A 14 év feletti korosztálynak szóló történeteket már a Szieszta-polc Irodalom témakörében a SZIESZTA I jelzet alatt kell keresni. Legnépszerűbb könyveink a Disney hősök történeteivel foglalkozó mesék, Bartos Erika könyvei és Zalka Csenge Virág népmesegyűjteményei. Nagyobbaknak ajánljuk a Pagony Kiadó Zseblámpás könyvek, Abszolút töri és Abszolút könyvek sorozatait.

A mesék nagyon fontosak a gyermekek számára, mert érzelmileg stabilabbá teszik őket azáltal, hogy valós helyzeteket és azok megoldását mutatják be. Megtanulják kezelni és feldolgozni a problémákat, fejlesztik a szókincsüket és logikai gondolkodásukat. Támogassuk gyermekeink, unokáink fejlődését a Szieszta-polcról kölcsönözött mesekönyvekkel!

A képeket a könyvtár Tartalomszolgáltatási Osztályának munkatársai készítették.

Ezek is érdekelhetnek...