Fénnyel írt Kanizsa – kiállítás Magyarkanizsa múltjáról

Az SZTE Klebelsberg Könyvtár Társadalomelméleti Gyűjteménye, mint a régió magyar kisebbségi kérdéseivel foglalkozó gyűjtemény rendszeresen helyet ad olyan kiállításoknak és kötetbemutatóknak, amelyek kapcsolódnak a témához. Jelen kiállítás esetében is így van ez. A kiállítás a délvidéki Magyarkanizsa községnapi rendezvénysorozatára (2023. október 18-21.) készült, mely 50 képeslapról felnagyított pannón látható. Ebből az anyagból állítottak össze most egy válogatást a kiállítás szervezői, melyben a település több korszaka is nyomon követhető, így az Osztrák-Magyar Monarchia, a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság, a magyar impériumváltás időszaka (1941-44), illetve a titói Jugoszlávia.

A megnyitón köszöntőt mondott
Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa Község polgármestere, Prof. dr. Zakar Péter, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese, valamint dr. Nagy Gyula, az SZTE Klebelsberg Könyvtár főigazgatója.

A képeslapokhoz rövid leírások készültek magyar, szerb és angol nyelven. Ezekben a várost, az épületeket, a műemlékeket, a szobrokat, eseményeket, vagy egy-egy emberi sorsot ismerhetnek meg az érdeklődők. Az SZTE Klebelsberg Könyvtárban bemutatásra kerülő kiállítás anyagát most kiegészítették Forró Lajos több száz darabos képeslap-gyűjteményéből eredeti képeslapokkal is, melyeket az üvegtárlókban tekinthetnek meg a látogatók. A képeslapok és az azokon olvasható szövegek az adott korszak lenyomatai, egy-egy képeslap így történelmi forrásként is szolgál.

Magyarkanizsa már visszatérő vendég könyvtárunkban, hisz a 2018-ban megjelent monográfiájáról elsők között tartottunk kötetbemutató beszélgetést (Magyarkanizsa monográfiája 1848-1945. Szerk.: Fejős Sándor. Magyarkanizsa, 2018)

A kiállítást összeállította Forró Lajos és Fejős Sándor, az SZTE JGYPK oktatói, Magyarkanizsa helytörténetének ápolói.
A megnyitóról tudósítást készített a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Televíziója.

A kiállítás megtekinthető a földszinti BiblioTÉKA Kiállítótérben 2024. április 9-ig.

Ezek is érdekelhetnek...