Writefull AI hozzáférés nyílt az SZTE munkatársai számára

Az SZTE Klebelsberg Könyvtár mintegy 200 féle tudományos adatbázist, bennük sok tíz millió online elérhető folyóiratcikket, és mintegy félmillió elektronikus dokumentumot (jellemzően e-bookot), valamint körülbelül 1,5 milliós nyomtatott példányt kínál olvasóinak. A szakirodalmi bázis emellett több mint 4,5 millió oldalnyi saját digitalizált tartalommal egészül ki. Ez a rendkívüli mennyiségű „alapanyag” érdemben tud hozzájárulni a tudományos munkák születéséhez, hiszen a tudomány nem képzelhető el enélkül a forrás nélkül. 

Mint ismeretes azonban, a tudományos cikkek megszületésének sokféle más munkafolyamat is a velejárója. Az az ökoszisztéma, ami ma körülveszi az egyetemi oktatókat és kutatókat, az jóval összetettebb, mint korábban és számos olyan fázisa van, ahol az egyetemi könyvtárak szolgáltatásai segítik a publikáló oktatók munkáját. Az SZTE Klebelsberg Könyvtár törekvése is az, hogy a tudományos publikációk születéséhez azok teljes életciklusában rendelkezésre álljon és hathatós támogatást nyújtson.

Kép: "The Publication Cycle" by the University of Winnipeg Library licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.
Kép: „The Publication Cycle” by the University of Winnipeg Library licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.

A könyvtár munkatársai éppen ezen törekvés mentén hozták létre korábban a Szerzői Eszköztár névre keresztelt weboldalukat, ahol ezeket a speciális, oktatóknak és kutatóknak szóló szolgáltatásokat kínálják. A Szegedi Tudományegyetem munkatársai itt megtalálják a publikációk megőrzését és visszakereshetőségét biztosító Contenta repozitóriumokat, az online folyóirat és e-könyv platformot, az MTMT-hez kapcsolódó szolgáltatásokat, az Open Access publikálást támogató ügyintézési lehetőségeket valamint számos kézirat-készítést támogató eszközt és szolgáltatást.

Egy egyetemi oktató, kutató számára szinte nélkülözhetetlen eszközök sokasága érhető el ma már. Ezek között egyre több van, ami mesterséges intelligenciát használ a gyorsabb és gördülékenyebb feladatellátáshoz. Nehéz azonban hatékonyan kiválasztani közülük a valóban megbízhatókat, melyeket akadémiai közegben is érdemben hasznosítani lehet. A könyvtár munkatársainak ebben már van tapasztalatuk, így a folyamatosan érkező ajánlatok közül sikeresen tudják kiszűrni a valóban minőségi tartalmakat és eszközöket.

A Szerzői Eszköztáron elérhető szolgáltatások közül az egyik legújabb a Writefull AI is egy mesterséges intelligenciát használó eszköz. Ez az alkalmazás nem pusztán nyelvi ellenőrző, hanem egy a publikálást támogató komplex eszköz.

Példa a Writefull használatára

Az alkalmazás újdonsága és egyedisége abban áll, hogy a már megjelent, lektorált tudományos publikációk tömegét veszi alapul, a legújabb nyelvi mesterséges intelligenciát használja a készülő kézirat utólagos, vagy valós idejű nyelvi, nyelvtani javításához, illetve hivatkozás-ellenőrzéséhez. Jelenleg angol nyelven íródott szövegekkel dolgozhatunk vele.

Online elérhető funkciók:

  • Writefull Revise az elkészült kéziratok utólagos nyelvtani ellenőrzésére használható
  • Writefull Cite az elkészült kéziratok hivatkozásait ellenőrzi.

A szövegszerkesztőkbe telepíthető applikációk a valós idejű javítást teszik lehetővé:

További publikálást támogató funkciók:

  • absztrakt generátor: az elkészült kézirat alapján, AI segítséggel elkészíti az absztraktot.
  • cím generátor: az elkészült absztrakt alapján AI segítséggel generálja le a lehető leginformatívabb publikáció címet.
  • parafrazáló eszköz: alternatív módokat ad egy tudományos szöveg megfogalmazására. A változtatásokat három, választható parafrázis-szinten is elkészíti a rendszer.
  • Writefull Academizer: köznyelvi mondatokból egy tudományos szöveget alkot.
  • GPT Detector: kiszűri, hogy az ellenőrzött szöveg  GPT-3, GPT-4 vagy ChatGPT által generált-e.

A fenti felsorolás alapján már látható, hogy milyen rendkívül hasznos munkafolyamatokat képes végezni a Writefull alkalmazás. Aki valaha készített már egy-egy cikket vagy akár hosszabb tudományos munkát, az sejtheti, mennyi időt képes megtakarítani az alkalmazás egyes funkcióinak használatával. Az emberi erővel végzett lektorálás és tartalmi ellenőrzés időigényesebb és jóval költségesebb folyamat. A több napos vagy akár egy-két hetes várakozási idők a Writefull használatával néhány percesre csökkenhetnek. Egy nemrég megjelent interjúban további részleteket olvashatunk a Writefull hiánypótló tulajdonságairól, előnyeiről.

Ezt az eszközt minden SZTE polgár (oktató, kutató és hallgató) elérheti az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján vagy a Szerzői Eszköztáron keresztül. A szolgáltatás egyéni regisztráció után használható, de fontos feltétel, hogy ehhez egyetemi e-mail címet kell megadni. Regisztráció: ezen a címen. A Writefull részletes segédlete a szolgáltatásairól innen letölthető.

Az új szolgáltatás bevezetése nem volt visszhangtalan, az első adatok alapján sok SZTE-s szerző döntött a kipróbálása mellett. A kapott visszajelzések igen ígéretesek, de a könyvtár munkatársai folyamatosan várják az észrevételeket a rendszerrel kapcsolatos tapasztalatokról, amiket a szerzoknek[@]ek.szte.hu címre lehet küldeni. Kérdésekkel, problémákkal ugyancsak a fenti email címen lehet érdeklődni.

Felismerve a megnyíló lehetőségek jelentőségét, kiemelt projektként kezelte a beszerzést a finanszírozó, az SZTE Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs Kiválósági Központja (SZTE IKIKK). A hozzáférés az SZTE IKIKK és az SZTE Klebelsberg Könyvtár együttműködése révén valósult meg.

Ezek is érdekelhetnek...