Karikó Katalin kiállítás a Szegedi Tudományegyetemen

– Egy sikeres kutatói pálya a kisvárosi biológia szakkörtől a Nobel-díjig

Szinte nem maradt olyan ember hazánkban, aki ne tudná pontosan, hogy kicsoda Karikó Katalin és hogy mivel gyarapította az emberiség tudását. Megszámlálhatatlanul sok hír, blogbejegyzés, tudósítás és egyéb internetes cikk foglalkozott személyével, illetve több évtizedes kitartó munkásságával, amelyeknek kulcsmotívumait jól ismerjük vele kapcsolatban a híradásokból és különféle beszámolókból. Visszakeresve az első magyar internetes cikket, amelyben megemlékeztek Professzor Asszony érdemeiről, ez 2020. március 24-én született róla, azaz alig két héttel azután, hogy hazánkban kihirdették a Covid miatti lezárásokat. Ez a cikk a következő mondattal végződik:
“És ha az mRNS technológia beválik, aligha lehet kérdéses, hogy a Karikó-Weismann páros neve felkerül a Nobel-díjra jelöltek listájára is.” 

Azóta tudjuk, hogy ez a jóslat bevált és 2023-ban Karikó Katalin valóban megkapta a legrangosabb tudományos elismerést. Mostanra már az is közismert, hogy Karikó Katalin példátlan önzetlenségről és nagylelkűségről tanúskodó felajánlása nyomán a Nobel-díj hivatalos másolata a Szegedi Tudományegyetemre került és megtekinthető az SZTE Klebelsberg Könyvtárban. A díj Szegedre kerülése és annak egy újonnan induló állandó kiállítás keretében történő bemutatása az elmúlt időszak egyik legfontosabb eseménye volt az egyetem életében. 

Ez alkalomból visszatekintve az elmúlt néhány év történéseire, azt láthatjuk, hogy Karikó Katalin már több alkalommal is ellátogatott egykori alma matere könyvtárába és sohasem érkezett üres kézzel. Először 2021 májusában látogatta meg intézményünket, amikor két vászonszatyorban hozta el a gyermekkorából és az egyetemi éveiből megőrzött kincseit: iskolai füzeteket, fotókat, tárgyakat. Olyasmiket adott át, amiket a legtöbben féltve őrzünk egy szépen megkopott dobozban vagy egy patinás fiókos szekrény mélyén.

Az átadott ajándékok nyomán a könyvtár munkatársai egy virtuális kiállítást készítettek a digitalizált személyes relikviák számára, illetve a kutatói életút bemutatására. Az elkészült weboldal annyiban eltér a megszokott internetes kiállításoktól, hogy elindulása óta is folyamatosan bővül.

Szükséges is, hogy az oldal folyamatosan frissüljön, ugyanis a könyvtár Karikó-gyűjteménye azóta is folyamatosan gyarapszik. 2022 decemberében újabb csomagokkal tért vissza Karikó Katalin, aki ezúttal a megőrzött egyetemi jegyzeteit, a doktori oklevelét, valamint további tárgyakat adományozott az SZTE Klebelsberg Könyvtárnak. Ez alkalomból nyílt meg a virtuális kiállításon túlmutató, első, immár személyesen is meglátogatható tárlat az épület földszintjén, ahol az elsőként érkezett relikviákat és dokumentumokat láthatta a nagyközönség. A Karikó-gyűjtemény bizonyos darabjait 2023-ban már az országban több helyszínen, egy vándorkiállítás keretében is láthatták az érdeklődők.

Karikó Katalin átadja személyes tárgyait Fendler Juditnak (SZTE, kancellár) és Nagy Gyulának (SZTE Klebelsberg könyvtár, főigazgató)

Karikó Katalin újabb nagylelkű felajánlásának köszönhetően 2024-ben a Nobel-díjának hivatalos másolata is része lett a Karikó-gyűjteménynek, amely alkalomból az SZTE Klebelsberg Könyvtár földszintjén egy új kiállítótér került kialakításra. A tárlaton számos olyan dokumentum is látható, amelyek a korábbi szegedi látogatások alkalmával kerültek intézményünkbe.

Nagyszerű ízelítőt kapunk a Karikó Katalin gyermekkorából megmaradt tárgyakból: iskolai tolltartóját, fényképezőgépét, tanulmányi versenyeken szerzett oklevelét láthatjuk. Egyetemi éveiből is a legfontosabb mérföldkövekre emlékeztető dokumentumokat pillanthatunk meg: a leckekönyvét, a biológus diplomáját, a szakdolgozatát, illetve a doktori értekezését. A kiállított tárgyak mellett az élettörténetét és az mRNS molekula felfedezéséig vivő kalandos utat is végigkövethetjük. Mindemellett interaktív módon is bepillantást nyerhetünk Karikó Katalin személyes és tudományos pályájának legfontosabb állomásaiba az érintőképernyőn lapozgatható virtuális kiállítás formájában. Mindezek mellett Karikó Katalin számos díját és elismerését is megtekinthetjük a kiállításon, amelyeknek valódi megkoronázása a központi vitrinben kiállított Nobel-díj.

Karikó Katalin elhelyezi a Nobel-díját az új, állandó kiállításon

Sokakban talán az a földhözragadt kérdés is felmerülhet, hogy mit adhat számunkra ez az új tárlat, mikor már annyit olvastunk-láttunk Karikó Katalinról? Van-e még valami, amit magunkkal vihetünk majd, ha testközelből látjuk az itt bemutatott anyagot?

Mi, akik feldolgoztuk, rendszereztük és gondozzuk ezt a gyűjteményt úgy hisszük, hogy a kiállítás fő üzenetét és tanulságát az jelenti, hogy a gyöngybetűkkel teleírt általános iskolai füzetekre és a gondosan megrajzolt prokariótákra senki se hiábavaló gyermeki fáradozásokként tekintsen, hanem annak élő bizonyítékaként, hogy az ifjú kutatók előtt álló szorgalmas munka, az ennek során felmerülő kérdések és kihívások akár egy egész életre szóló tudományos dilemmává nőhetik ki magukat. Legtöbbet azoktól a példaképektől tanulhatunk, akik ilyen módon teszik átélhetővé a mindennapi kitartás gyümölcsét.

„Ha van szuper képességem az mindig is ez volt: az akarat, az igyekezet és a kitartás, keményen és módszeresen dolgoztam és nem hagytam abba.”

Karikó Katalin

Látogatói információk itt érhetők el, szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Korábbi bejegyzéseink Karikó Katalinnal kapcsolatban itt és itt olvashatók.

Ezek is érdekelhetnek...