Kutatók Éjszakája 2023

A Kutatók Éjszakáját Európa-szerte megrendezik a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Idén is szeptember utolsó hétvégéjén pillanthatunk bele a különböző tudományterületek titkaiba inspiráló előadásokon, kísérleteken, laborbejárásokon és további játékos programokon keresztül. Egyik célja, hogy minden korosztály megismerkedhessen a tudományos kutatás számos új eredményeivel. A legfontosabb célkitűzése pedig az a programsorozatnak, hogy a kutatók és a fejlesztők sokszínű munkája vonzóvá váljon a fiatalok számára.
Az Európai Unió Bizottságának Marie Skłodowska-Curie Akciói által kezdeményezett rendezvényére a Szegedi Tudományegyetem és könyvtárunk is sokszínű programokkal készül.

Ízelítő a szeptember 29.-ei esténkből:

17.30-18.30 Sinkó György 100 emlékkiállítás – tárlatvezetés

100 éve született Sinkó György Liszt-díjas operaénekes, Érdemes művész, a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja, kiállításunk alakja és munkássága előtt tiszteleg.
Az esemény az SZTE Klebelsberg Könyvtár és az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar közös rendezvénye. A tárlat zárása előtt, az utolsó napján ingyenes tárlatvezetésen vehetnek részt az érdeklődők a Kutatók Éjszakáján.
Tárlatvezető: Kiszely Zoltán

18.00-18.30 Ismeretlen kun vezéri temetkezés a Bánságból

Történelmi és régészeti rejtélyek nyomába eredünk a Kutatók Éjszakáján, amelyek közelebb vihetnek bennünket a kunok megismeréséhez.
Csak nemrégiben derült ki, hogy a Temes folyó közelében megtalált sírban a magyarországi kunok egyik főembere nyugodott. Előadásunkban a szóban forgó régészeti emlékek mellett olyan helyneveket is bemutatunk, amelyeket ugyancsak a kunok hagytak hátra ezen a Kunságtól igen távoli vidéken.
Előadó: Katona-Kiss Attila

18.30-19.00 Szent-Györgyi Albert, a sport szerelmese

A Kutatók Éjszakáján bemutatjuk Szent-Györgyi Albert új oldalát: a fitt tudósét, aki imádta a vízi sportokat, teniszezett, síelt, lovagolt, motorozott, sőt még a vitorlázó és motoros repülés fortélyait is elsajátította. Erről a témáról szól az SZTE Klebelsberg Könyvtár legújabb virtuális kiállítása. Ennek apropóján szó esik arról, hogy a Nobel-díjas tudós életében mennyire meghatározó szerepet játszott a sport. Ahogy ő maga is hangoztatta: „sport nélkül nem tudnék megélni”.
Előadó: Pap Kornélia

19.00-19.30 Mikrotörténelem: kinagyított pillanatok közelről, Tutanhamontól Ferenc Józsefig

Történelmi barangolás a Kutatók Éjszakáján, amelynek során a piramisok mélyéről indulunk el és a császár előszobájába érkezünk meg, miközben testközelbe kerül majd, ami korábban a múlt homályába veszett.
Nézzük, mit értünk mainapság mikrotörténelem alatt és a „szokásos” makrotörténeti megközelítés mellett mi a létjogosultsága egy ilyen, párhuzamos nézőpontnak?
Előadó: Dr. Kokas Károly

19.30-20.00 Különleges lehet-e egy könyvbejegyzés, és ha igen, miért?

Az SZTE Klebelsberg Könyvtár számos különleges tulajdoni jegyet és egyedi dedikációt tartalmazó könyvet őriz. A Kutatók Éjszakáján bemutatandó könyvtári virtuális kiállítás a bejegyzéseken keresztül állít emléket és hívja fel a figyelmet egyetemünk kiemelkedő oktatóira, diákjaira, egyesületeire és Szeged város múltjának egy-egy izgalmas, kevéssé ismert történetére. Ez alkalommal lehetőség lesz néhány ritkán látható könyv megtekintésére is.
Előadó: Farkas Katalin

A programok ingyenesek, és nem kötöttek könyvtári tagsághoz!

Részletek: honlapunkon és a Kutatók Éjszakája oldalán.
Találkozzunk a Kutatók Éjszakáján (is)!

Ezek is érdekelhetnek...