Svédországi kiküldetés

A februári online EUGLOH konferencia könyvtáros szekciójának (itt írtunk róla) sikeres megszervezése után három kollégámmal együtt lehetőségünk nyílt, hogy részt vegyünk a EUGLOH partnerek által szervezett Staff Weekek valamelyikén. Mivel ez alapos előkészítést és szervezést igényelt, így annak az országnak és városnak a programjára esett a választásunk, amelyik időben kellőképp távol volt a februári eseménytől: a svédországi Lundra. A remekül működő Erasmus+ program pályázatának elnyerése után el is kezdtük szervezni a május eleji tanulmányutat.

A svéd konferencia és workshop programja egyúttal a EUGLOH Alliance Dayt is magában foglalta. A lundiaknak jutott a megtiszteltetés, hogy az idei harmadik alkalommal megrendezett eseményen az “Öt kampusz, egy közösség” mottó szellemében tovább erősítsék a EUGLOH tagintézmények közötti kapcsolatokat.

A közel 100 ezres lakosú Lund város Svédország déli részén, Skåne megyében és Øresund régióban fekszik. Itt található az ország legnagyobb egyeteme, az évszázados hagyományokkal bíró Lundi Egyetem, amit 1666-ban alapítottak, de gyökereiket egészen 1425-ig, a ferences rend oktatási tevékenységéig tudják visszavezetni. 9 karon és számtalan szakon gyakorlatilag bármit lehet Lundban tanulni, közülük talán a természettudományi szakok a leghíresebbek és ennélfogva a legnépszerűbbek is. Jelenleg körülbelül 46.000 diák tanul a minden szempontból erősen decentralizált infrastruktúrájú egyetemen. A különböző oktatási épületek szét vannak szórva a városban, illetve minden tanszék külön épülettel és saját könyvtárral is rendelkezik.

A Lundi Egyetem központi épülete
A Lundi Egyetem Központi Könyvtára

A Lundi Egyetem könyvtári hálózata 9 kari könyvtárból és 17 intézeti/tanszéki könyvtárból áll, amelyeknek működtetését 265 alkalmazott látja el. Hatalmas gyűjteményükben található 2 791 336 könyv, 12 941 kurrens nyomtatott folyóirat, 376 510 e-könyv, 30 273 e-folyóirat és körülbelül 200 adatbázist szolgáltatnak.

Különgyűjteményeik legféltettebb kincseiből is megnézhettünk néhányat.


Látogatásunk során a központi könyvtár épülete mellett a Társadalomtudományi Könyvtárban is körbevezettek bennünket.


A programok során a könyvtári épületek mellett ebben a gyönyörű katedrálisban vehettünk részt a tavaszköszöntő egyetemi koncerten, ahol több énekkari formáció is fellépett. Egyből megértettük, hogy egy olyan területen, ahol a tél rendkívül hosszú, hideg és sötét sokkal nagyobb jelentősége van az évszakváltásnak.

Egyik délelőtt körbevezettek minket a hatalmas Max IV kutatólaboratóriumban, amely a legprecízebb szinkroton sugaras technológiát biztosítja a tudósoknak az anyagok belső kutatására 2016 óta.


Szabadidőnkben meglátogattuk a város füvészkertjét, illetve bejártuk az egyetemi épületek és a belváros környékét.

A EUGLOH működését és jövőbeli terveit ismertető, valamint a networking események mellett rendkívül érdekes előadásokat és workshopokat szerveztek a lundi szervezők a konferenciaprogramra. A teljesség igénye nélkül, csak néhányat emelünk ki ezek sorából. Terítékre került a fenntarthatóság és a környezettudatosság, illetve a kulturális sokk jelensége, amelyről az egyre inkább elnemzetköziesedő felsőoktatási intézményeink miatt is fontos a diskurzus, sőt a EUGLOH tagországok nyelveivel is ismerkedhettünk néhány általános szó és kifejezés erejéig. Fontos szerep jutott még a programok során az intézményi belső kommunikáció tudatosításának, és az értékteremtés lehetőségeinek szintén a felsőoktatásra fókuszáltan. Ezeken felül természetesen az együttműködés kiemelt témáiról, a globális egészségügy fenntarthatóságáról, és ennek kapcsán a potenciális kooperációs lehetőségekről is szóltak további előadások.

Végül, de nem utolsósorban két csodálatos könyves fellegvárat is sikerült meglátogatnunk északon. Elvégre köztudott, hogy egy könyvtáros bármerre is járjon a világban, ha lehetősége adódik rá, betér az útjába eső könyvtárakba.

Az első a koppenhágai Fekete Gyémánt volt, a Dán Királyi Könyvtár (Det Kongelige Bibliotek) újabb szárnya. A kikötőre néző épület matt fekete márvány és üvegfelületei lenyűgöző látványt nyújtanak. Dánia nemzeti könyvtárának kiegészítő épületét 1999-ben adták át és három a közút felett futó híd köti össze a kastélyszerű régi épülettel. A könyvtárat könyvesbolt, és egy nagyobb kulturális események, koncertek szervezésére is alkalmas terem egészíti ki.

Egészen furcsa módon a másik könyvtár, ahova sikerült eljutnunk, a Malmö Városi Könyvtár is egészen hasonló átépítésen esett át a kilencvenes évek végén. Az itteni várépület köralakú részéhez építették a (magyar fordításban) Fény Kalendáriumának keresztelt padlótól plafonig üveggel borított olvasótermet, ami szinte teljesen mobil berendezésének köszönhetően rendezvényhelyszínként is funkcionál. Egyedül azt sajnáltuk, hogy csak nappal jártunk ezeken a helyeken, így az esti kivilágítást sehol sem tudtuk lencsevégre kapni.

Ezek is érdekelhetnek...