Miért és miként Bálint?

A Valentin-nap eredete rendkívül bizonytalan, akárcsak azon keresztény ünnepek sokasága, amelyek valamilyen római kori rítushoz kapcsolódnak.
Nézzük, miért is ez a bizonytalanság!

A római tavaszkezdet – ami mára már gyakorlatilag egybeesik a Bálint-nappal -, a megtisztulás ünnepe volt. A Lupercalia a rossz kiűzése, a tél végének megünneplése volt, ezt váltotta fel idővel a Bálint-nap keresztény hagyománya, amely Nyugat-Európában erősebben élt, mint Magyarországon. Nálunk elsősorban a betelepült németség tartotta egyes helyeken Szent Bálint ünnepét. Bólyban van az egyetlen Szent Bálint tiszteletére szentelt kápolna Magyarországon, ám a magyarok is ismerték ezt az ünnepet, és a „nyavalyatörésre” (epilepsziára) hajlamosak gyakran viseltek a nyakukban úgynevezett bálintkeresztet, vagy más néven frászkeresztet.

Teljes bizonyossággal nehéz azonosítani azt a személyt, akihez a Valentin-napi hagyományok kötődnek. A legfőbb gondot az okozza, hogy Szent Bálint (Valentin vagy Valentinus) akár három is lehetett az ókori Római Birodalom hanyatlása idején és a kereszténység megjelenésekor: az egyik egy pap lehetett Rómában, egy másik talán püspök volt Interamnában (a mai Terniben, nem messze Rómától), a harmadik vértanú pedig Africa provinciában élhetett.

A kép forrása: Internet

A Bálint-napi szokások eredetét sokan azzal magyarázzák, hogy Szent Bálint, Terni (Interamna) püspöke a 14. században a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé vált Angliában és Franciaországban. Mielőtt a keresztény hite miatt II. Claudius császár idején kivégezték volna, Bálint a hite erejével börtönőre vak leányának visszaadta a látását, majd február 14-ei kivégzése előtt búcsúüzenetet küldött a lánynak, „A te Bálintod(tól)” aláírással. Ez a Bálint-napi üzenetküldés eredetének leggyakoribb indoklása.  

A Valentin-nap másik legendáját a Kr. u. 3. századra vezethetjük vissza: Valentin (Bálint) pap volt II. Claudius császár idején. A császár úgy határozott, hogy a nőtlen férfiak jobb harcosok, mint a családosak, ezért a fiatalabbak számára egyszerűen megtiltotta a házasságkötést. Bálint azonban igazságtalannak gondolta ezt, és II. Claudius akarata ellenére, titokban továbbra is összeadta a fiatal párokat. Amikor rájött, hogy mit tesz, a császár halálra ítélte őt.

Más történetek szerint viszont Valentin segített a keresztényeket kiszöktetni a rómaiak börtöneiből, ahol a foglyokat rendszeresen verték és kínozták.
Bárhogy is történt Bálint mindegyik legendában egy szimpatikus, hősies és romantikus figura. Ezért lehetett Valentin a középkori Angliában és Franciaországban rendkívül népszerű szent. Angliából terjedt át a kultusz Amerikába.

A legrégebbi ismert Valentin-napi üdvözlet írásban Károly orléans-i hercegtől maradt fenn: a londoni Tower börtönből feleségének írt levele 1415-ből származik. A levél egy kéziratgyűjtemény részét képezi, a londoni British Library őrzi.
Nagy-Britanniában a XVII. században vált igazán népszerűvé és elterjedtté, az amerikaiak az 1700-as évektől kezdték a kézírásos „valentine”-eket írni, Magyarországon pedig az 1990-es évektől van jelen.

(Forrás: Wikipédia vonatkozó részei)

Ebből az alkalomból újra felelevenítjük a vakrandinkat egy könyvvel, nyitva a bőröndünk, válasszatok belőle és legyen az meglepetés! Aki viszont nem szereti a meglepetéseket, az a földszinti faliújságot vagy a könyvajánlónkat böngéssze romantikus olvasmányokért.

Ezek is érdekelhetnek...