Klebelsberg Kuno és a magyar felsőoktatás – utazó kiállítás

A Pécsi Tudományegyetem idén emlékezik meg Pozsonyból menekülésének és Pécsre telepedésének centenáriumáról. Az ünnepségsorozat egyik első állomását, a „Pécs – Debrecen – Szeged. Klebelsberg Kuno és a magyar felsőoktatás” című kiállítást október 7-én nyitották meg a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont Történeti Gyűjtemények Osztályán.

A kiállítás kurátorai Dezső Krisztina osztályvezető és Pálmai Dóra könyvtáros alapos kutatómunkája eredményeként létrejött gazdag tárlat rövidített, utazó változatban is elkészült. A szerkesztők roll-upokon informatív, közérthető stílusban, sok korabeli forrás idézésével és egyedi, válogatott illusztrációkkal mutatják be Klebelsberg Kuno kultuszminiszteri munkásságának egy-egy kiemelkedő állomását.  Az egyetemalapításokon kívül megemlékeznek a Collegium Hungaricum intézményről és a nyári egyetemekről. Külön vászon idézi fel a kultuszminiszter halálát és az 1933-as, Budapesti Műcsarnokban megrendezett Gróf Klebelsberg Kuno emlékkiállítást.

A kiállítást befogadó SZTE Klebelsberg Könyvtár korábbi gyakorlatát követte, mikor az utazó kiállítást saját dokumentumaival egészítette ki.

Klebelsberg Kunóné Botka Sarolta 1964-ben az egyetemi könyvtárnak átadott hagyatékából származó eredeti gépiratokkal, képekkel és a könyvtár állományában található könyvekkel bővült kamarakiállítás megnyitóján a résztevők megkoszorúzták Klebelsberg Kuno könyvtárban felállított emléktábláját, így tisztelegve a 90 évvel elhunyt névadóról.

A tárlat a könyvtár nyitvatartási idejében 2022. december 16-ig látható a Tájékoztató pult mögötti térben.

Ezek is érdekelhetnek...