Péterfy-Novák Éva: Apád ​előtt ne vetkőzz

401

Kattints a képre, és nézd meg a katalógusunkban!

Az evolúció és a civilizáció megtanított minket arra, hogy családtaggal szexelni tilos és ugyanez érvényes a kiskorúra is. Péterfy-Novák Éva regényében az egyik nézőpont, Károlyé áthágja ezt a tabut, vagyis igazából mind a kettőt. Károly narratívája nekem érdekesebb és egyben gyomorforgatóbb volt, végigkísérhettük a történetét gyerekkorától kezdve, ahogyan bántalmazottból bántalmazóvá válik, olyan környezetben nő fel, ahol semmi sincs ingyen, a szexualitást kezdettől fogva csak a tabuk áthágásával tapasztalja meg és ezt egyfajta biztonságérzettel és szeretettel azonosítja. Van az életében olyan pont, amikor érzi, hogy a normák ellen megy, de mégis átlép a bántalmazó és pedofil szerepbe.
Külön borzasztó az anyák köre, nincs senki, aki csak egy minimális erőfeszítést tenne a családon belüli szexuális zaklatás ellen. Mindenki elfordul és becsukja a szemét. Dóra külön dühítő és felelőtlen, Sára közömbös, a nevelőanya Klára pedig részben alakítja is az eseményeket a saját mintájával.
A másik narratíva Eszteré, ez a két szál ér össze a regényben, viszonylag gyorsan egyértelművé válik a két szereplő egymáshoz való viszonya. Eszter ártatlan kislányból lesz bántalmazott, ami nem marad következmények nélkül, egy életre sérül – nem érzi, hogy amit vele tettek rossz. Ez volt talán a legkegyetlenebb része a történetnek. Nekem személy szerint a gyermeki nézőpont és az ezzel járó nyelvezet nem tetszett, hitelesebb volt felnőtt szereplőként, viszont maradt így is hiányérzetem, nem volt eléggé kidolgozva. Ezt egyébként az egész regényre nézve igaznak érzem, főként mivel E/1 elbeszélőmódot használ, ami lehetőséget adhatott volna komolyabb lélektani, érzelmi kitérőknek.
Én első sorban azokat a nőket és férfiakat gondolom bátornak, akik átéltek hasonlót és képesek ezzel szembenézni, erről az írónővel beszélni, ezt a könyvet elolvasni. Szerintem ez a bátorság. A regényt megírni? Nehéz és megterhelő. De ha ez a könyv akár egy emberen is segít, akár egy ember ráébred arra, hogy nincs egyedül, vagy felnyitja a szemét olyanoknak, akik eddig becsukták, akkor már érdemes volt megírni.

Budapest: Libri, 2019

Ezek is érdekelhetnek...