Christelle Dabos: A tél jegyesei (A tükörjáró 1.)

342
Kattints a képre, és nézd meg a katalógusunkban!

„Christelle Dabos regénye kiérdemelte a helyét a könyvespolcomon, könyvtári példányt olvastam, de bizalmat szavaztam a sorozatnak. Bár fantasy műfajba kategorizálták, inkább kerülnek előtérbe mindenfajta udvari intrikák és politika, de vélhetően ez a sorozat további köteteiben megváltozik majd. Az alapfelállás, hogy a főhőst, Ophélie-t a darabokra szakadt világ másik végébe adják férjhez – ami színtiszta érdekházasság, csak nem tudjuk még pontosan, kinek mi az érdeke. Ophélie a saját környezetétől teljesen eltérő világba kerül, mások a játékszabályok – neki pedig fel kell nőnie és túl kell élnie, lehetőség szerint úgy, hogy képes legyen a tükörbe nézni anélkül, hogy szembe akarná köpni magát. Kiderül, hogy leendő férje komoly pozíciót tölt be, de a lehető legkevésbé sem népszerű az udvarban – ez a tény és Ophélie személyisége nem segíti a boldogulását, mivel a főszereplő egy visszahúzódó, molyolós alkat. A karakter megformálásával Dabos biztosra ment, hiszen egy apró, legjobb esetben is átlagos külsejű, szemüveges, introvertált lánykát írt meg, ami a másik tuti recept a badass típus mellett. Hozzáteszem, a legnagyobb bajom a könyvvel pontosan ez, mivel nem értem, miért volt arra szükség, hogy minden 5. oldalon arról olvassak, hogy a csaj összetört valamit/leégette magát – ezt a dolgot túltolta és nem kicsit idegesített. Karakterformálás terén van még mit tanulni és módszereken bőven lehetne finomítani.
A kitalált világ viszont tetszett, a hangulata megfogott és a történetben is látok potenciált. A főszereplő ugyan végig azt hajtogatja, hogy a kezébe veszi az irányítást, de ez nyilván nem történik meg, csak gondolkodik róla és tesze-tosza-nyamvadékoskodik, amíg végleg betelik a pohár és kiakad – ez kb. a regény végére történik meg, amikor is bedurvulnak az események (szerencsére).
Felvillanyoz a könyv elején és végén a töredék, ami előrevetít egy kis izgalmat a további cselekményszerkezetben.
Összességében (a gyenge pontjait leszámítva) egy bizalomgerjesztő regényciklus bevezető kötete, ami tetszeni fog azoknak, akik szeretik a klasszikus alapokon nyugvó lassabb történetmesélést.”

„Többek a Harry Potterhez hasonlítják, szerintem még annál is jobb! Olyan varázslatos elemekkel bővelkedik, ami által minden korosztály számára tökéletes! Nagyon jól van kitalálva. Letehetetlen.”

Budapest : Kolibri, 2017

A sorozat további köteteit keresd katalógusunkban.

2. Rejtélyes eltűnések a holdvilágban

Ezek is érdekelhetnek...