Booton Herndon: A fegyvertelen katona : Desmond Doss igaz története

253

Kattints a képre, és nézd meg a katalógusunkban!

„Számos történet, újságcikk és dokumentumfilm mellett Mel Gibson rendezésében egy egészestés mozi is megörökíti az első olyan amerikai katona történetét, aki a fegyverviselést lelkiismereti okokból megtagadóként kiérdemelte a legmagasabb katonai kitüntetést, a Becsület Érdemérmet. Desmond Doss története azonban jóval több annál, mint amennyit a róla készült A fegyvertelen katona megmutat.”

„A két könyv tartalmilag többé-kevésbé megegyezik, mert az életút legismertebb állomásait egyaránt feldolgozzák. De mivel az özvegy elsősorban férje visszaemlékezéseit rendezi egy sorba, Frances M. Doss írása jóval szubjektívebb, sokkal nagyobb szerepet kap benne rendezőelvként az isteni csoda, és az epizódok is jóval többet időznek a gyermekkornál, mint bármelyik másik történetnél, így összességében kevésbé összeszedett, néhol csapongó mű benyomását kelti. Booton Herndon hatalmas kutatómunkát követően vázolja fel egy valóban könyvbe és filmbe illő személy cselekedeteit és annak indítékait, így egy maradandó élménnyel ajándékozza meg olvasóját. Desmond Doss ennyit mindenképp megérdemel.”

Rókus Ákos teljes kritikája itt olvasható.

Budapest : Casparus, 2017

A másik könyv, amit a kritika említ Frances M. Doss: A fegyvertelen katona : Desmond Doss – egy nem mindennapi hős története (Budapest : Oneway Media, 2017) szintén megtalálható könyvtárunkban, nézd meg a katalógusunkban.

 

Ezek is érdekelhetnek...