Lappangó kincseink – Mária Terézia a Könyvtárban

Articuli Diaetales Principatus Transylvaniae anni M.DCC.XLIV. – Az 1744. évi erdélyi országgyűlés törvénycikkei. Cibinii, Johannes Barth, 1744

A könyvtár költözése után évekkel is felbukkannak még olyan könyvek, amelyek eddig fel nem fedezett érdekességeket, kincseket rejtenek.

Ilyen könyv a képen látható példány, mely eddig a többi hasonló méretű könyvvel együtt a raktárban volt és várta, hogy egy állományellenőrzés alkalmával kiválogassák és megérdemelten a muzeális gyűjtemény része legyen.
Ennek több oka is van. Témája és a kiadás helye alapján a nyomtatvány hungarikum, de ami igazán izgalmas, az a dokumentum végére kanyarított szerény aláírás.

Mária Terézia aláírása

Megdobogtatja a könyvtáros szívét ha Mária Terézia aláírását olvashatja a kezében lévő nyomtatványon, mely ez esetben az 1744. évi erdélyi országgyűlés törvénycikkeit tartalmazza.
Az aláírás mellett látható pecsét nagy része sajnos évszázadok alatt szétporladt: csak a korona és a pajzson töredékesen fennmaradt kettős kereszt maradt felismerhető. Mária Terézia aláírásán kívül Gyulaffy László (1699-1754) erdélyi udvari kancellár és kézdiszentléleki Kozma József, az Erdélyi Udvari Kancellária tanácsosának aláírása is kiolvasható. A törvények magyar fordítása itt elolvasható.

A nyomtatvány utolsó oldala

Hogy és mikor került hozzánk ez az értékes példány? Erről a címlap hátoldalára többszörösen nyomott tulajdonosi pecsét – Erdélyi Múzeum Könyvtára – valamint a könyvtárunk régi leltári naplóiban visszakereshető leltári számok adnak felvilágosítást. A nyomtatvány bekerülését 1923. július 11-én rögzítette a leltárnapló „Dr. Széki Tibor ajándéka” megjegyzéssel. Széki Tibor (1879-1950) kolozsvári születésű vegyész, az MTA doktora, az SZTE korábbi rektora volt.
A nyomtatványt valószínűleg az egyetem kényszerű költözése miatt menekítette Kolozsvárról, majd az alakuló szegedi könyvtárnak ajándékozta.

Ehhez a különleges kiadványhoz hasonló kincseinkről nemrégiben egy reprezentatív kötetben tettünk közzé válogatást. A Cimélia címet viselő könyv a Szegedi Tudományegyetem centenáriuma alkalmából jelent meg 2021-ben. Repozitóriumunkban e-könyv formátumban elérhető, nyomtatott példányai pedig kölcsönözhetők könyvtárunkban.

Ezek is érdekelhetnek...