5 könyv az arab világról

arablista

Az arab világ idegen az európai emberek számára, ezért néha rácsodálkozunk. Érdemes ilyen könyveket olvasni, hogy tágítsuk a látókörünket.

Leon Uris: A zarándok. Az arab-izraeli háború arab szemszögből, Uris élvezetes stílusában elmesélve. Érdekes a társadalomkritikai mondanivalója, hiszen ebben a regényben a társadalom legyőzi az egyént: a mélyen hívő, de modernül gondolkodó fiú szembekerül az apjával és a népével, és csúnyán elbukik.

Shirin Ebadi: Szabadnak születtem. Egy Nobel-díjas iráni nő története, aki az üldözöttek jogaiért harcolva lett maga is számkivetett, és már soha nem térhet haza.

Amin Maalouf: A keresztes háborúk arab szemmel. A libanoni származású francia író könyvében hiteles képet kapunk a keresztes háborúk történetéről, miközben városról városra követjük nyomon az eseményeket. Nagyon olvasmányos, mintha egy kalandregényt olvasnánk.

Michael Crichton: A 13. harcos. Ibn Fadlán valóságos történetéből indul, szó szerint idézve a forrást, majd szépen fokozatosan átmegy kitalált történetbe, de végig Fadlán stílusában forrásszerű marad. A könyv emiatt más, mint a film.

Joris Luyendijk: Elkendőzött valóság. Egy holland újságíró könyve arról, hogy a nyugati médiában hogyan jelenik meg az arab világ.

Kattints a címre, és nézd meg az SZTE Klebelsberg Könyvtárának katalógusában!

Ezek is érdekelhetnek...