Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni: Napló 1935-1946 I-II

334
Kattints a képre, és nézd meg a katalógusunkban!

Radnóti Miklós feleségének, Gyarmati Fanninak naplója 12 éven át íródott, sokszor napi rendszerességgel, még 1935 januárjában kezdte el írni, és 1946 szeptemberében szakadt meg , amikor a meggyilkolt költőt eltemették Budapesten. Bepillantást nyerünk a házaspár torzsalkodásaiba, baráti összejövetelekre nyerünk betekintést, de a történelem alakulását is nyomon követhetjük, egyfajta korrajzot kapunk.
A napló minden sora arról tanúskodik, hogy bár a költővel Fanni kapcsolata nem volt felhőtlen, mégis gyermeki hittel érezte” Mik” kivételes tehetségű költő. Minden lélegzetvételével segítette, ha elcsüggedt biztatta, valódi támasza volt férjének, még ha mindketten kikacsintottak is kapcsolatukból.
A háború árnyékában élő házaspár mindennapjait erőszak, nélkülözés, kiszolgáltatottság és embertelen törvények tucatjai teszik nehezebbé. Háromszor vitték el a költőt munkaszolgálatba, ahonnan már nem tért haza. Fanni testközelből is megtapasztalhatta az oroszok brutalitását, nem is egyszer vált áldozatukká. Fanni végtelen szerelmének bizonyítéka, hogy sohasem ment férjhez, egész életét a költő hagyatékának gondozására tette fel.
Ezt a két kötetes naplót magyartanároknak kötelező elolvasni, irodalombarátoknak pedig erősen ajánlott.

Budapest : Jaffa, 2014

Ezek is érdekelhetnek...