Michelle Moran: Nefertiti

421
Kattints a képre, és nézd meg a katalógusunkban!

Nagyon szeretem az ilyen alapos történelmi regényeket, tényleg színes, szagos és nagyon olvasmányos. Szinte látjuk magunk előtt a templomokat, a falfestményeket, a szobrokat és a palotákat. Az írónő most is alaposan ismeri a kort, és okosan tölti ki a történelem hézagait. Egyszerre tanít és szórakoztat. Jól bemutatja és szerethetővé teszi a történelemkönyvek lapjairól ismerős szereplőket. Ehnaton és Nefertiti hatalomvágyát és önzőségét is képes emberivé tenni. Mutnedzsmetet is nagyon megszerettem, gyorsan be is szereztem az írónő másik, ezzel a korszakkal foglalkozó könyvét is, aminek a címe: Az eretnek királyné.

Mivel nem olvasok fülszöveget, ezért azt hittem, hogy a történet ott folytatódik, ahol a Nefertiti végződött, és ez a könyv Mutnedzsmetről és Tutanhamonról fog szólni. De nem így történt: Moran megint fogott egy kevésé ismert, de kivételes karaktert, egy újabb bátor nőt, és hozzá méltó könyvben írta meg az életét. Ahogy a másik könyvben az édesanyját, Nofertarit is gyorsan megkedveltem. Szeretem az ilyen nagy történelmi szerelmeket. Tetszettek a jellemek, hogy Ramszesz sem tévedhetetlen, néha bizonytalan volt, és rossz döntéseket hozott. Nofertari pedig ki tudott állni önmagáért, megvívni a saját harcait, és bebizonyítani, hogy a tettek alapján ítéljünk meg valakit, ne a családja alapján. Elgondolkodtam, hogy tényleg, milyen fontos, hogy az ember milyen családba születik bele, és milyen fontosak és meghatározóak az őseink az életünkben – pláne ha bűnösök voltak. Érezhető, hogy ez már nem az első könyve Morannak, néhol részletesebb leírásokat tartalmaz, mint a Nefertiti, kicsit ismeretterjesztőbb és magyarázóbb, de ez most sem megy az olvasmányosság rovására. Most is élénk és emberi képet kapunk az ókori Egyiptomról. A megmaradt forrásokat hitelesen felhasználva, érdekes történettel és karakterekkel kitöltve a történelmi hézagokat Moran most is remek könyvet alkotott.

Nem feltétlen kell a Neferti után olvasni, mert önálló könyv, de annak a története segít megérteni a hátteret. Mindenképpen kötelező olvasmány a korszak iránt érdeklődőknek.

Budapest : IPC, 2010

Ezek is érdekelhetnek...