Történelmi pillanatok kötészetünkön

Ha egy könyvtár beszerzéseire gondolunk, általában a könyvek jutnak először az eszünkbe. Ahol viszont van kötészeti műhely is, ott a könyvek mellett a felújításhoz szükséges eszközökhöz, alapanyagokhoz való hozzájutás legalább akkora örömet okoz, mint amikor új kiadvány érkezik. Ugyanis ezek a beszerzések adják az alapját annak, hogy az Olvasók a régebbi kötetek esetén is jó állapotú, szép küllemű könyvet foghassanak a kezükbe, amelyet örömmel forgathatnak, továbbá a kívülről érkező megrendelések (szakdolgozatok, albumok, díszkötés stb.) esetén is minden kérést a lehető legmagasabb színvonalon váltsunk valóra.

Amikor egy példányt új életre keltenek a kötészet ügyes kezű varázslói, utolsó simításként rákerülnek például az aranyozott betűk. A betűk milyensége adja meg azt a kinézetet, amellyel Olvasónk először találkozik. A minőségi, szép vonalak, határozott betűformák igényességet sejtetnek, méltán képviselve könyvtárunk küldetését. Akár könyvön, akár szakdolgozaton köszönnek vissza ezek a betűk, fontos, hogy a Megrendelő elégedett legyen.

A korábbi években ezeket a betűkészleteket ólomötvözetből gyártották. Napjainkban már nem készül ebből az anyagból utánpótlás, illetve ez az ólomból gyártott készlet gyorsan kopott, túl hamar elhasználódott, ezzel jelentősen megnehezítve a vele dolgozó szakember munkáját.

Mire is jó, ha az egyik könyvtáros meglátogatja a másik intézmény könyvtárosát? A kapcsolatépítésen felül a szakmai tapasztalatokat is megosztjuk ilyenkor egymással, és kiváló ötletek cserélnek gazdát. Így jutott tudomásunkra, hogy a kecskeméti Katona József Könyvtár kötészete rézötvözetből forgácsolt betűket használ. Ennek a híre felért azzal az érzéssel, amikor az a bizonyos kincsekkel teli ládikó megnyílik, és új lehetőségeket kapunk csillogó, tartós betűkupacok formájában. Még vonzóbbá vált az ötlet, mikor kiderült, hogy egy helyi mester készíti el ezeket a betűket. Az ügyes kezű szakember nem ám öntéssel, nagy mennyiségben állítja elő, hanem egyenként megmunkálva, kézi forgácsolással hívja életre a fényes rézbetűket. Ennek megfelelően 5 hónapos munkával készült el a már két méretben (20 p és 24 p) elérhető betűkészletünk, melyet kötészeink örömmel fogadtak. A mester számára is hatalmas kihívást jelentett ez a megbízás, ugyanis eddigi élete során ez volt a legnagyobb megrendelése.

Megrendelőink kéréseit kötészeti műhelyünk ezentúl még magasabb minőségben teljesítheti. Új, tartós, aprólékosan megmunkált betűkészletünk izgatottan várja azt, hogy mihamarabb munkába állhasson, legyen szó akár belső, könyvtári javításokról, akár külső kívánságok megvalósításáról.

Kötészetünk szolgáltatásai itt érhetőek el.

Ezek is érdekelhetnek...